Legyen szó családi házról vagy társasházról, még a legjobb környéken is elszaporodhatnak a kártékony rágcsálók, ezzel megkeserítve életünket. Az enyhe tél után általában ugrásszerűen megszaporodnak a rejtekükből előmerészkedő kártevők és ugyanez igaz a rendkívül forró nyárra is. A túl hideg és a túl meleg elől ugyanis a szőrös négylábúak elbújnak és csak végszükség esetén merészkednek elő, így nem is igen találkozni velük.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Érdekesség azonban, hogy nem csak a falvakban és kisebb településeken, hanem a városokban is rendre felbukkannak a patkányok, egerek vagy éppen a nyestek.

Egyesek különböző házi praktikákkal próbálják elűzni az apró fenevadakat, mások különböző irtószerekbe és berendezésekbe öltenek vagyonokat, míg a gyors és hatékony megoldást kedvelők azonnal szakemberre bízzák a kártevőirtást. Azt ugyanis minél későbbre toljuk, annál nagyobb lesz a veszélye annak, hogy fertőzéseket vagy betegségeket kapunk el tőlük, miközben egyre nagyobb anyagi kár ér bennünket. A rágcsálók nem csupán az élelmiszert dézsmálják meg, de bútorainkat vagy akár az elektromos vezetékeinket és tárgyainkat is.

Patkány – nem csak csúnya, veszélyes is

Az egérrel ellentétben a patkánynak sokkal hosszabb a farka a testénél. Míg egy patkány teste 15-23 centiméteres, addig csak a farokmérete 20-25 centiméter és testsúlyuk is közel tízszerese egy egérének, ami így 200-400 gramm körül alakul. Hasonlóság azonban bennük, hogy ők is nagy családokban élnek, így egy-egy kolónia akár több mint 60 tagú is lehet. Elsősorban éjszaka és a reggeli szürkületben aktívak és a tetőgerendák között, a falon vagy a földön lévő mélyedésekben bújnak meg. Bár a patkány mindent megeszik, kedvencei a magvak és a növényi termések, azonban elfogyassza a kisebb rovarokat és bogarakat is.

Bár sokan félnek tőle, szándékosan csak nagyon ritkán támad, ám sajnos fertőző betegségeket és veszettséget terjeszthetnek. Nem szabad azonban lebecsülni, mert rendkívül okos, találékony és alkalmazkodó állatfaj. Nem csak otthonokban, kertekben, garázsokban, de akár hajókon és repülőgépeken is képes eléldegélni. Gyorsan szaporodik és imádja a lakótelepeket, ahol lehetősége van a szemétben turkálni. A szellőzők és az álmennyezetek megfelelő búvóhelyet biztosítanak számára a nagy mérete ellenére is.

patkany-fb

Mivel nagyon gyorsan képes elszaporodni és nagy fogaival megdézsmálja az étel tartalékainkat, valamint kárt tesz ingatlanunkban és ingóságainkban is, ezért érdemes minél előbb szakértő rágcsálóirtókat hívni, ha felfedezünk egyet az otthonunkban. Házi módszerekkel, macskával nem biztos ugyanis, hogy el tudjuk őket űzni a házunk tájáról. Viszont a patkányméreg hatékony, azonban hatósági engedélyhez kötött a használata. A szappanhoz hasonló méregkorongok ugyanis lassan ható méregként, a rágcsálót a fészkében pusztítják el. A társai pedig, mivel elfogyasztják kimúlt fajaikat, így ők is elpusztulnak.

Macskával az egérinvázió ellen?

Az egerek apró kis állatok, amelyek sokszor egész aranyos, fehér színben pompáznak, mégis, a vadon élő szürke változatai képesek elszaporodni és óriási károkat okozni otthonunkban. A csupán 7-10 centiméter nagyságúra megnövő rágcsálót onnan tudjuk megkülönböztetni a rá nagyon hasonlító patkánytól, hogy farka minden esetben rövidebb a törzsénél és súlya is alig éri el a 30 grammot. A méreteiben jóval alulmaradó egyedek jól alkalmazkodnak a hideghez és a meleghez egyaránt, ezért akár -7 Celsius fokos fagypont alatti helységekben is megélnek és képesek szaporodni.

A kolóniákba tömörülő apró rágcsálók gyakori vendégei az ólaknak, kamráknak és kinti tároló helyiségeknek, de a spájzba és a nyári konyhába is szívesen költöznek. Sajnos nem ritka, hogy a városokba vándorolva lakásokban és házakban is megtelepszik. Kedvelik a sötét, félreeső helységeket, így a padlásban vagy a pincében okozzák a legnagyobb kárt, de az üreges falakba is befészkelik magukat. Ma már találkozhatunk mezei egérrel, házi egérre és ezek keverékével a güzüegérrel is.

Végy egy macskát s egérgondod tovaszáll!

Az egerek gyorsan és aktívan szaporodnak, köszönhetően a 6 hetes korukra ivaréretté válásuknak, ami után egy-egy vemhesség során akár 10-nél is több utódot hoznak a világra, évente akár 5-8 alkalommal is. Az egerek nem halmoznak fel élelmiszereket így minden kora este elindulnak kajagyűjtő körútjukra. A közhiedelemmel ellentétben az egerek kedvence nem a sajt, hanem a keksz, nápolyi, magvak, dió és szalonna, így ha az egércsapda mellett döntünk, ezeket érdemes sajt helyett csaliétekként felkínálni számukra. Az egereket nehéz kiirtani, mivel ravasz és elővigyázatos jószágok. Sikeresen irthatóak ragasztóval és ultrahangos kártevő riasztóval is, de mivel a szaglásuk igen kifinomult, elég ha a lakásban van egy macska, annak ugyanis már a szaga is távol tartja őket.

A nyest nem fél a macskától

A hazánkban előforduló háztáji rágcsálók közül talán a nyest a legnagyobb testű: testhossza 35-50 centiméter, farka pedig 20-30 centiméter, súlya pedig a 2,5 kilogrammot is elérheti. A rövid lábú, karcsú testalkatú, barna bundájú állatkát, nagy fehér mellfoltjáról és öt lenyomatú tappancsnyomáról ismerhetjük fel. A Magyarországon őshonos ragadozó az egész országban elterjedt. Bár elsősorban a sziklás, nyílt területeket kedveli, sokszor merészkedik be a falvakba és városokba némi táplálék reményében.

A nyest képes beköltözni raktárakba, pincékbe, padlásokba és ólakba is, ahonnan szürkületkor indul el portyázni. Imádja a házunkban fellelhető gyümölcsöket, de megeszi akár a kisebb madarakat, baromfikat és rágcsálókat is. Kedvenc ételei közé tartozik a tojás és sokszor a háziállatokat is megtámadja, emberre közvetlen veszélyt szerencsére nem jelent. Zavaró cincogó-nyávogó hangja és kaparászó mozgása buktatja le őt otthon. Bár sok kárt okoznak, a galambok elszaporodását is kordában tartják, így irtásuk nem engedélyezett. A nyestet azonban kutyával távol lehet tartani otthonainkból, azonban a macskától nem tart. Sikeresen küzdhetünk ellenük ultrahangos riasztókkal és élve befogó szakemberekkel is.

Hogyan szabadulhat meg kényelmesen kártevőktől?

Hívjon minket és segítünk