Ha pár milliméter hosszúságú kis fekete kukac jelenik meg a fürdőszobában, meg van rá az esély, hogy csatornalégy lárvái fertőzték meg a csatornarendszerünket. Egészségügyileg ártalmatlanok, ugyanakkor komoly bosszúságokat tudnak okozni. A kinézetük sem túl bizalomgerjesztő. A lárvák testét apró szőrszálak borítják, amelyeket szabad szemmel alig lehet észrevenni. A mintázatuk csíkos, bár messzebbről szemlélve őket, inkább feketének tűnik. Egyik végükön a légzőszerv található, apró csápokkal.

Kifejlett állapotban muslicára hasonlítanak, körülbelül egyforma méretekkel is rendelkeznek, de a csatornalégy szárnyait puha pihék fedik. Egyes helyeken pelyhes muslicaként nevezik ezeket a rovarokat.

A csatornalégy egyenlő a lepkeszúnyoggal?

A csatornalégy vagy közönséges lepkeszúnyog a lepkeszúnyogfélék közé tartozik, de más vérszívó rokonokkal ellentétben egyáltalán nem veszélyes és betegségeket sem terjeszt. Mivel ez a faj teljes mértékben hozzászokott már az ember közelségéhez, a természetes közegükben szinte alig fordulnak elő példányai. Amíg más lepkeszúnyogfélék főleg a mocsaras vidékeket kedvelik, addig a csatornalegyek teljesen otthonosan érzik magukat a házak vizes részeiben is.

Milyen gondokat okozhatnak a csatorna legyek?

A csatornalégy lárvái akár hasznosak is lehetnek, hiszen erős rágószervük segítségével képesek a makacs szennyeződéseket eltávolítani, amelyek egyébként az élelmiszerforrásukként szolgálnak. Ugyanakkor, ha túlzott mértékben elszaporodnak a rendszerben, maguk alkotnak egyfajta dugulást, ami ellen viszont már tenni kell. Ez leginkább ott jellemző, ahol pang a víz. Csoportokban összeállva, hamar elérhetik ezt a kritikus szintet, éppen ezért érdemes még időben nekiállni az irtásnak.

Hol lehet eredményes az irtás?

Fontos, hogy az irtás ott lehet eredményes, ahol folyamatosan átfolyik a víz és ahol kisebb kiterjedésű a rendszer, amiben ezek a kártevők élnek. Ebből adódóan társasházakban szinte alig lehet kiirtani a csatornalegyeket, bár a lefolyókban a folyamatosan áramló víz miatt ritkábban tudnak rendesen megtapadni. Így leginkább csak kellemetlen látványukkal zavarhatnak minket. Ha viszont olyan helyen állunk neki az irtásnak, ami sokszor vizesedik, például egy nem jól felállított zuhanyzó, vagy annak vízelvezetői, érdemes első körben az alapproblémát kezelni. A pangó vizet kell meg szüntetnünk!

Hogyan lehet házilag és természetes módszerekkel irtani a csatornalegyeket?

A következőkben adunk néhány tippet, amelyek segítségével akár saját kezűleg is meg lehet szabadulni a csatornalegyek lárváitól.

 1. A szennyeződések rendszeres eltakarítása

Az első és talán legfontosabb módszer a lefolyók karbantartása. A fürdő alatt kanyargó rendszerbe ugyanis sokszor kerülnek olyan szennyeződések, mint például a bőrünkről leváló szerves anyagok. Ezek közé tartoznak a hajszálak is, amelyeket a szűrők sem mindig fognak meg. Érdemes tehát időről-időre áttakarítani a lefolyókat, különösképpen, ha lepkeszúnyog lárváit látjuk. Ehhez használhatunk boltban kapható természetes szereket, de hatásos tud lenni a lefolyótisztító kefe és forró víz kombinációja is.

 1. A jól bevált ecet, mint légycsapda

Az ecet, mint természetes tisztítószer már számtalan esetben bizonyított. A csatornalegyek ellen főleg az almaecetet javasoljuk, amelynek elég szúrós szaga van ugyan, de jól hasznosítható akkor, ha vegyszerek nélkül szeretnénk irtani. Ezen kívül még szükségünk lesz egy pohárra és valamilyen puha, könnyen lyukasztható fedőre.

 • Töltsük meg a poharat félig ecettel
 • Tegyük rá a fedőt, majd fúrjunk lyukakat rá
 • Állítsuk be a csapdát a csatorna közelébe

Az almaecet vonzza a legyeket, amelyek a csapdába berepülve, belefulladnak a folyadékba.

 1. Hármas szuper erő: ecet, sütőpor és forró víz

A művelet nagyon egyszerű, csak az arányokat kell ismernünk. Fél egység szódabikarbónához körülbelül egy egység ecetet kell adnunk.

 • Öntsük a szódabikarbónát a lefolyóba
 • Küldjük rá az ecetet, de ne egyszerre, csak óvatosan
 • Várjuk meg, amíg felhabzik és utána körülbelül még egy órát hagyjuk állni
 • A végén forró vízzel tisztítsuk át a lefolyót

A módszer nem csak fellazítja a szennyeződéseket, de a petékkel együtt megöli a csatornában rejtőzködő élősködőket.

 1. Só, ecet és szóda keveréke

Az előbbihez nagyon hasonló eljárás, csak itt még a só erejét is bevethetjük, ha igazán makacs dugulásról van szó.

 • Fél egység sót keverjünk össze fél egység szódabikarbónával
 • Az egészet öntsük a lefolyóba
 • Adjunk hozzá egy egység szódabikarbónát
 • Hagyjuk állni a szert
 • Öntsük le forró vízzel
 1. Édes illatok

Az édes illat a csatornalegyeket is vonzza, ezért összeállíthatunk számukra egy olyan koktélt, aminek biztosan nem tudnak majd ellenállni. Ehhez egyenlő részben kell cukrot, vizet és ecetet használnunk. Ezt nem kell letakarni semmivel, elég, ha a lefolyó mellé állítjuk. A legyek belefulladnak a folyadékba.

Mi a teendő, ha nagyon fertőzött a rendszer?

Előfordulhatnak olyan esetek, amelyek már szakember segítségét kívánják. Ezek adódhatnak abból, ha rengeteg a lárva, vagy ha gyors megoldásra van szükségünk. Ilyenkor mindig érdemes felfogadnunk valakit, aki szakszerűen képes elvégezni helyettünk a munkát.