A levéltetvek a kerti és szobai növények legbosszantóbb kártevői. Elsősorban a zsenge leveleket, hajtásokat, virágokat és terméseket szívogatják, amihez speciális szájszervüket veszik igénybe. Blogbejegyzésünkben ezeket az apró, de annál pusztítóbb rovarokat mutatjuk be, miközben hasznos tippeket adunk a hatékony védekezéshez.

A levéltetvek fajtái, élőhelyük és megjelenésük

A rendszertani besorolás szerint a levéltetvek a rovarokon belül a félfedelesszárnyúak rendjébe tartoznak. A világon rengeteg fajuk ismert, amelyek az elnevezésüket általában a jellemző táplálékuk alapján kapták. Vannak például a fekete cseresznye-, a lisztes-, a káposzta- és az almalevéltetvek. Kissé kilógnak a sorból a zöldlevéltetvek, ezeket ugyanis a zöldes színük után nevezték el. Velük leginkább a rózsák levelein találkozhatunk.

Bár a levéltetvek az egész világon elterjedtek, nagyobb egyedszámban a mérsékelt övi és a melegebb éghajlatokon fordulnak elő. Az összes fajra jellemző a parányi méret, a testhosszuk maximum a 3 millimétert éri el. Egyes fajok szárnyakkal rendelkeznek, mások viszont képtelenek a repülésre. Csoportokban élnek, de más rovarokhoz képest ez a tömörülés egyáltalán nem szervezett, sokkal inkább spontán támogatásról van szó. A nőstények szűznemzéssel rakják le a tojásaikat, amelyek a telet is képesek átvészelni.

A táplálkozások agresszív, miután kiszívták a nedveket, a levél eldeformálódik, elsárgul és lehullik. A termések esetén is ez a folyamat figyelhető meg. Ha a nyár közepén sárgult leveleket látunk a növényeken, valószínűleg levéltetvek támadták meg. Ezt a fertőzött levél megfordításával könnyen kideríthetjük, a tetvek ugyanis azon az oldalon szeretnek tanyázni.

Módszerek a védekezéshez

A levéltetvek nem csak a táplálkozásukkal tudnak károkat okozni, de számtalan növénybetegséget is terjeszthetnek. A drasztikus vegyszerezés előtt azonban érdemes néhány természetes módszerrel megpróbálnunk kiirtani a levéltetveket a növényeinkről.

A víztűrő szobanövényeket első körben nem árt alaposan lezuhanyoztatni.  Arra ügyeljünk csupán, hogy a vízsugár ne tegyen kárt a hajtásokban. Ezt követően, ha van otthon banánhéj, tegyük a gyökerek köré. A banánt nem igazán szeretik a tetvek, sőt, menekülnek mellőle. Ugyanilyen hatásos lehet a dohányból készített főzet, amelyhez káliszappant adagolva hatásos permet állítható elő.

A zuhanyoztatás után akár szalmiákszeszt is bevethetünk, az oldat elkészítéséhez egy evőkanálnyit kell feloldanunk egy liter vízben. A kezelés öntözéssel történik, amit 2-3 naponta nyugodtan megismételhetünk.

Ezek mellett permetet előállíthatunk még olyan, gyakori nyári növényekből is, mint a kamilla vagy a csalán. Az apróra vágott leveleket pár napig vízben kell áztatnunk, majd leszűrve már készen is a szer. Ezt a levet a szobanövényeken túl, a kertben is használhatjuk.

Ha egyik módszer sem hatásos, nincs más hátra, mint a vegyszerezés. A vegyszerek egyszerű elven működnek, bejutnak a növényi nedvekbe, azokon keresztül pedig a rovarokba.