A kerttulajdonosok gyakran találkozhatnak a levéltetvek körül tevékenykedő hangyákkal. A jelenség a kezdő kertészeket könnyen megtévesztheti, azt a látszatot keltve, hogy természetes ellenség érkezett a tetvek ellen. A háttérben azonban egy igazán érdekes szimbiózis áll, amely mindkét fél számára tartogat előnyöket.

Az egyedüli vesztesek a gazdák, akik olykor komoly károkat szenvednek a rovarok szövetsége miatt.

Miben áll a hangyák és a levéltetvek partnersége?

Ahogy a tavasz lassan nyárba fordul, a kiskertekben megszaporodhatnak a kártevő levéltetvek. Bár a legtöbb levéltetű csak egyféle növényen éldegél, léteznek olyan fajok is, amelyek váltogatják a csemegéjüket. A veteményesben általában a salátákat és a káposztaféléket támadják meg. A tetvek édeskés ürülékére, a mézharmatra, egyes rovarok igazi ínyencségként tekintenek. A mézharmat nem csak gazdag vitaminforrás, de hasznos enzimeket és savakat is tartalmaz.

A hangyák kifejezetten kedvelik a tetvek által kibocsátott nedvet, néhány falatnyi édességért szinte bármit képesek megtenni. Gyakori, hogy a tetveket friss növényekre szállítják, így a mézharmat még édesebb és finomabb. A gond az, hogy ezzel a művelettel a tetveken túl, a különféle vírusfertőzéseket is terjeszthetik, még több kárt okozva a kertekben.

Van azonban egy még ennél is furcsább szokásuk. A hangyák a tetvek potrohát masszírozva segítik elő a nedv ürülését. A videómegosztó portálokon rengeteg olyan felvétellel találkozni, amelyek ezeket a pillanatokat mutatják meg. A hangyák megszállott módjára csapnak le az előtörő cseppekre.

Mivel a hangyáknak érdekük a tetvek védelmezése, ezért azok természetes ellenségeit, például a katicákat is igyekeznek távol tartani. Az a katica, amelyik a figyelmeztetések ellenére is megpróbál szembe szállni az önkéntes testőrökkel, könnyen megtapasztalhatja a hangyasav ált okozott kellemetlenségeket.

A levéltetvek érthető módon nagyon élvezik a hangyák közelségét, sőt egyes megfigyelések szerint a különféle kolóniák egyfajta versenyre kelnek a hangyákért. Ugyanakkor a hangyák nem engedik túl nagyra duzzadni a csoportot, így némely esetben maguk nyitnak utat a természetes ellenségek számára.

Mit lehet tenni a szimbiózis megakadályozására?

Mivel a tetvek elszaporodásában nagy szerep jut a hangyáknak, első körben azokat kell távol tartani a veteményestől. A látható bolyokat szét kell túrni és ha szükséges, rovarölő szert kell alkalmazni. Nem árt tudni, hogy a boltokban kapható szerek általában közvetlenül hatnak, tehát csak az a hangya pusztul el, amelyik érintkezik a méreggel. Ezért bizonyos esetekben a műveletet többször el kell végezni.

A levéltetvek ellen többféle módszer bevethető. A mozgatóható és nedvességtűrő szobanövényeket érdemes óvatosan átzuhanyoztatni. A kerti növényeknél viszont elsősorban a természetes permetek javasoltak. A leghatásosabb a kamillából és csalánból készült főzet.