Az emberrel együtt élő rágcsálók, vad patkányok egyre több, és egyre súlyosabb problémákat tudnak előidézni. Így nagyon fontos, hogy amint lehetséges, neki álljunk a patkányirtásnak, legyen szó házi vagy vándorpatkányról. Irtás előtt azonban nagyon fontos, hogy ki tudjuk deríteni azt, hogy az állat milyen járatokon keresztül tud bejutni otthonunkba, hol közlekedik. Ezeket a nyílásokat és járatokat pedig be kell tömni annak érdekében, hogy a patkányirtás után 1-2 hónap elteltével se térjen vissza hozzánk. Nézzük át ilyenkor a burkolatot, a padlót, a padlást, illetve az álmennyezetet is. Ezek a helyek ugyanis tökéletesek lehetnek a patkány számára, mint búvóhely.

Miben különbözik a házi patkány a vándorpatkánytól?

Ha az ember patkányt lát otthonában, automatikusan elfogja a pánik. Talán ideje sincs rendesen megfigyelni az állatot, hiszen sok esetben a rágcsáló azonnal menekülőre fogja. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy házi patkánnyal, vagy vándorpatkánnyal van-e dolgunk. Első ránézésre talán ugyanolyannak tűnnek, mégis ha jobban megfigyeljük, láthatjuk a köztük lévő különbségeket.

A házi patkány jóval kisebb, és vékonyabb testalkattal rendelkezik. Teste körülbelül 15-22 cm hosszúságú, melyhez még jár egy 17-25 cm-es farok is. Lába, füle és orra rózsaszínű. Lába, és orra igen apró, míg fülei jó nagyok, így a legkisebb zajt is azonnal meghallják. Fülét kevés bőr, és szőr borítja. A patkány a jellegzetesen hengeres, pikkelygyűrűs farkáról igen hamar felismerhető.

A legtöbb esetben a házi patkányok leginkább este, vagy a reggeli szürkület idején indulnak útnak. Ugyanazokon a helyeken, ugyanazokban a járatokban közlekednek, melyeket szaganyaggal jelölnek meg. Így egy másik patkány csoport tudni fogja, hogy itt már valaki elfoglalta a területet. A házi patkány nem szeret egyedül élni, általában 30-50 fős csoportokban érzi jól magát. Fészkét különböző hulladékokból, papírdarabokból, vagy növényi részekből építi. Általában egy évben két szaporodási időszak van a házi patkányoknál, de az is előfordul, hogy ez négyre növekszik. A kölykök általában 5-15-en vannak az alomban, újszülött korukban teljesen csupaszok, és egyáltalán nem látnak, és hallanak. Szőrük  1-2 hét múlva kezd el nőni, ezután pedig a szemük is kinyílik. A házi patkányok 8 hetes korukra lesznek ivarérettek, de szerencsére egy 4 hetes patkányt már csapdával könnyedén el lehet kapni.

A nőstény vándorpatkány egyszerre akár 25 utódot is világra tud hozni

A házi patkánynál nagyobb testmérettel rendelkező vándorpatkány akár 26 cm hosszú is lehet. Farka valamivel kisebb, súlya pedig elérheti akár a 400 grammot is. Jellemző rájuk, hogy szeretik a megszokott dolgokat, így ragaszkodnak a útvonalaikhoz, és a járataikhoz. Szőre szürkésbarna, mely a hasán és a lábain fehér színbe megy át. A házi patkányokkal szemben a vándorpatkányoknál szigorú hierarchia van a családban. Nem tűrik jól maguk között még a számukra idegen szaggal rendelkező patkányt sem. Város esetében leginkább a pincehelyiségekben érezheti biztonságban magát, míg vidéken jól érzi magát a tanyákon, és az állattartó telepeken található gazdasági épületekben megbújva.

Ezeken a búvóhelyeken épít magának üreget, melyet papír hulladékkal, illetve növénnyel bélel ki. A vándorpatkány nappal szinte nem is látható, hiszen éjszakai életet él. Ő is szürkület idején mondható a legaktívabbnak, hiszen ilyenkor indul például táplálékszerző útra is. Rendkívül gyorsan szaporodik, 8 hetes korban pedig már ivarérettnek mondható. Egy nőstény egyed évente akár 5-8 alkalommal is világra hozhatja alkalmanként 22-25 utódját. A vándorpatkány mindenevő állat, ezért súlyos károkat okozhat a terményekben, és az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben egyaránt.

Hogyan fogjunk neki a patkányirtásnak?

Szakértők szerint átmeneti megoldásként meg lehet próbálkozni a házi patkányirtó módszerek kipróbálásával is, hiszen léteznek olyan technikák, melyek segíthetnek ideiglenesen szüneteltetni a problémát. Végleges megoldást azonban csak profi szakember tud elvégezni. Kevesen gondolnák, de a patkányok rendkívül okos állatok. Megpróbálhatjuk őket boltokban kapható méreggel elpusztítani, ám ha az egyik patkány látja, hogy a társa az elfogyasztott „elemózsia” után meghalt, ő már nem fog belőle enni. Ezek a mérgek azonban rendkívül veszélyes lehet gyermekre, házi, vagy haszonállatainkra, így ha ezeknek a kipróbálása mellett döntünk, legyünk rendkívül körültekintőek.

A házi módszerek között létezik egy gipszből, lisztből, és cukorból álló keverék, melyet a patkány ha elfogyaszt, szomjas les tőle. Ha ezt a keveréket szeretnénk kipróbálni, akkor ezért fontos, hogy tegyünk ki a keverék mellé vizet, hogy a kártevő evés után inni is tudjon rá. A víz elfogyasztása után azonban a keverékben található gipsz megköt az állat gyomrában.

Szakemberek szerint a leghatásosabb patkányirtó módszert még mindig az etetőállomás. Ez rendkívül biztonságosnak mondható, hiszen ez az etetőállomás igen masszív anyagból készül, így az időjárásnak is ellen tud állni. Mivel csak a szakember tudja kulccsal kinyitni, így a benne található irtószerhez nem is tud más hozzáférni, csak ő. Ez az irtószer pedig lassan ható véralvadásgátlót tartalmaz. Mivel ez a méreg lassabban kezd el hatni, nagy esély van rá hogy az összes patkány fogyasztani fog belőle.