Szeretett otthonunk rendjét és nyugalmát hamar tönkre teheti az, ha valamilyen rovar vagy rágcsáló lakja be. Sajnos ezek a kártevők rendszerint nagyon kis idő alatt annyira eltudnak szaporodni, hogy ellephetik az egész lakásunkat. Sok esetben (főleg, ha panellakásról beszélünk) akár még a szomszédból is átjöhetnek a kártevők.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Kiirtásuk során pedig az könnyíti meg legjobban a dolgot, ha még időben észrevesszük a gondot és teszünk is ellene. Egy olyan lakásban, ahol már hemzsegnek a kártevők, nagyon nehéz az irtást elvégezni. Ezért annak érdekében, hogy hatékonyak lehessünk és rövid időn belül teljesen megszüntessük az inváziót, mindenképpen cselekednünk kell már akkor is, ha csak 2 bogárkát találunk a lakásban. Megmutatjuk most, melyek azok a kártevők, amik szeretnek sűrűn beköltözni a lakásokba és kiderül az is, hogy mi a teendő ellenük.

Ezeket vessük be a molyok ellen

novenyek

A molylepkékről sokan azt hiszik, hogy csak régi, ócska szekrényekbe és ruhákba költöznek bele. Pedig ez nem igaz! Nem csak ruhásszekrényünkbe, de kamránkba, konyhánkba és élelmiszereinkbe is hamar bejutnak. A molyok különösen kedvelik a bio termékeket és a bio élelmiszereket, így nagyon fontos hogy ezeket légmentesen tároljuk a szekrényben. Különösen hatékony lehet, ha műanyag dobozba rakjuk ezeket, melyeket könnyedén le tudunk zárni, így a rovar se fél hozzá. A molyok ellen jó lehet az ecettel való tisztítás is.

Pakoljuk ki az egész konyhát és mindent fújjunk le ecetes oldattal. Hagyjuk az ecetet pár percig hatni, majd mindent töröljünk szárazra. A ruhamoly sok háztartásban ősellenségnek számít, hiszen pár nap alatt képes tönkretenni legszebb ruháinkat. Szerencsére tudunk ellenük védekezni, főleg úgy, ha levendulás párnácskákat helyezünk a szekrényünkbe. A ruhamoly ugyanis utálja a levendula illatát, így hamar el fog menekülni onnan. Kipróbálhatjuk még a szárított narancshéjat, illetve a szegfűszeget is.

Szúnyogok és legyek a lakásban

Ahogy közeledik a nyár, egyre jobban megtudják keseríteni mindennapjainkat a szúnyogok. Ha otthon nincs szúnyogháló a nyílászárókon, akkor pedig még a nyugodt pihenést is hamar tönkre tudják tenni, hiszen nincs is annál idegesítőbb, amikor a szúnyog röpköd és zümmög körülöttünk éjszaka. A kellemetlen csípések pedig napokig megmaradnak. Ilyen esetben érdemes lehet a szobákba citromfüves illóolajt kitenni, hiszen ez távol tartja a kellemetlen szúnyogokat. Hasonlóan a szúnyoghoz, a légy is fel tud bosszantani minket annyira éjjel, hogy van, hogy egyáltalán nem bírunk visszaaludni tőle. Arról nem is beszélve, hogy mivel a légy mindenféle dologra rászáll, rengeteg fertőző betegséget terjeszt. Így a legyek egyáltalán nem segítenek az otthoni higiénia megőrzésében. Természetes ellenszere neki is a citromfű, de hatásos lehet még a kámfor, esetleg a sűrűre főzött kamilla is.

Így védekezz a hangya invázió ellen

A hangyák a legtöbb esetben élelmiszer szerzés céljából jönnek be a lakásunkba. Ezért megelőzésként jó lehet, ha minden élelmiszert légmentesen lezárunk, illetve a szemetest is, amibe esetleg ételmaradék kerülhet. Ha nem szeretnénk semmilyen erős vegyszert alkalmazni a rovarok elleni, akkor a hangyák ellen bevethetjük a lisztet vagy a fahéjat. A kritikus részekre, ahol sűrűn találunk hangyákat, szórjunk egy-egy kanálnyit a lisztből és a fahéjból. Emellett a citrom és a különböző citrusfélék igazi csodaszerek lehetnek, mind a takarításban, mind a rovarok elűzésében egyaránt. Takarítás során érdemes citromos vízzel átmosni az ablakok és ajtók környékét.

hazipraktikak

Ha pedig biztos védelmet szeretnénk a hangyák ellen, akkor ne hagyjuk ki sem a küszöböket, sem az ablakpárkányokat sem. Mivel a hangyák nem szeretik a citrom szagát, garantáltan távol maradnak a lakástól. Kitehetünk a lakás többi pontjába is facsart citromlevet, vagy citromhéjat, hogy biztosan hatásos legyen. Ha megfigyeljük, a hangyák általában szép sorban haladnak egymás után. Úgy tudnak ilyen szép libasorban masírozni, hogy megérzik egymás illatát és azt követik. Ezt pedig a legkönnyebben úgy tudjuk megakadályozni, ha azt a részt a lakásban, ahol észrevettük a hangyák menetelését, sűrűn felmossuk. Ha ezt az útvonalat fele-fele arányban ecetes vízzel sűrűn megtisztítjuk, akkor megzavarhatjuk a hangyákat, hiszen nem fogják érezni társaik illatát.

A kis kártevőkről még tudni lehet, hogy oda vannak a cukrokért és a cukros dolgokért. Az édes illatot nagyon messziről képesek felismerni. Ha a konyhában valami édes dolgot hagyunk elő, szinte biztos, hogy fél-egy órán belül odacsalogatja majd a hangyákat. Azonban vannak olyan gyógynövények, amelyek képesek távol tartani otthonunktól ezeket az aprócska betolakodókat. Ilyen a zsálya, illetve a babérlevél is. Annyit kell csak tennünk, hogy oda, ahol édességeket és cukrot, mézet tárolunk, kihelyezünk friss babérlevelet, vagy zsályát, amelyek annyira erős illatot fognak árasztani magukból, hogy a hangyák majd a konyha közelébe se tudnak menni.

Hogyan szabadulhat meg a kártevőktől?

Hívjon minket és segítünk