Az éghajlatváltozás hatására olyan új rovarok és más kártevők jelennek meg hazánkban, amelyek korábban nem lettek volna képesek megélni a Kárpát-medencében. Az elszaporodásukat a természetes ellenségek hiánya is fokozza. Ebben a cikkben azokat a viszonylag újonnan érkezett rovarokat mutatjuk be, melyek rövid itt tartózkodásuk ellenére, komoly károkat okoztak a kertekben.

Mandula magdarázs

A rovar, ahogy a neve is jelzi, a mandulásokat támadja meg. Eredetileg Dél-Európa mediterrán vidékein élt, az elmúlt 20 évben viszont fokozatosan vándorolt észak felé. A szaporodás során a nőstény a tojásokat a még zöldellő mandula belsejébe rakja le, a kikelő új egyedek ott táplálkoznak.

Ennek hatására a mandula fejlődése elmarad, a hidegebb hónapokban sem esik le a fáról. Tavasszal pedig a magdarázs átrágja magát a kemény héjon, és kirepül. Báb állapotban olykor két-három évig is a gyümölcsben maradhatnak, így a legkeményebb hidegek sem pusztítják el őket. A védekezés azért nehéz, mert a tojások a héj alatt védve vannak, de időről-időre újabb szereket kísérleteznek ki a szakemberek.

Nyugati virágtripsz

Ez a szárnyas rovar leginkább az üvegházakba fészkeli be magát, ahol egész évben kényelmes körülmények között tud szaporodni. A természetben viszont csak nagyon kis egyedszámban képes átvészelni a téli hónapok viszontagságait. Eredetileg Észak-Amerikában figyelték meg, de az utóbbi évtizedekben Európa szerte elterjedt. A legnagyobb károkat a lárvák és imágók okozzák, amelyek a növények földhöz közeli részéből táplálkoznak.

Ebből adódóan a növények fejlődése lelassul, elszíneződések és egyéb deformitások jelennek meg rajtuk. A dísznövények, valamint a virágok mellett a veteményeseket is megtámadják. Kedvelik például az uborkát és a paprikát. A védekezést a rejtőzködő életmódjuk nehezíti, hiszen a különféle kontakt növényvédő szerek nem mindig érik el a rovarokat. A szakemberek úgy vélik, a megoldás egy összetett védekezési módszer lenne, amelynek fontos részét képezi a megelőzés is. Ez a növényházakban a megfelelő higiénia megteremtésében és a rendszeres gyomlálásban mutatkozna meg.

Kaliforniai pajzstetű

A kaliforniai pajzstetű őshazája valószínűleg Kína volt, onnan indult az Egyesült Államokon keresztül világhódító útjára. Ma már minden kontinensen megtalálható, ezért a védekezés nemzetközileg is fontos. Hazánkban már egy jó ideje jelen van, így a gazdák számára egyáltalán nem ismeretlen kártevő rovar. Főleg az almákat támadja meg, jellegzetes foltokat hagyva a gyümölcsök héján. Az alma mellett kedvelik a meggyet, a cseresznyét és más viaszos terméseket is.

A lárvák könnyen áttelelnek, a hímek első rajzása tavasszal kezdődik. Az új lárvák a gyümölcs héjakon túl a fás és leves részeken egyaránt megtelepedhetnek, fekete pajzsot vonva a fertőzött területek köré. Mivel a lárvák kedvelik a félhomályt, a védekezés szempontjából fontos a koronaritkítás és a permetezés, amit jobb esetben kéregkaparás előz meg. Ezeket a munkálatokat a tél beállta előtt érdemes elvégezni a gazdáknak.