Az Egyesült Államokban már régóta jelen vannak a harlekinkaticák, Magyarországon azonban csak az utóbbi néhány évben terjedtek el igazán. 2008-ban észlelték őket először, azóta egyre jobban terjednek, kipusztításuk pedig egyre nehézkesebbé vált, mára már gyakorlatilag a lehetetlennek egyenlő. Hogy néz ki egy harlekinkatica, miről ismerhető fel, és hogyan tudjuk elpusztítani őket?

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

A harlekinkatica megjelenése és felismerése

A harlekinkaticák Kelet-Ázsiából származnak, jellemzően levéltetvekkel táplálkoznak, csakúgy mint a hétpettyes és a kétpettyes katicabogár, amelyek nálunk őshonosak. Az állat körülbelül 5-8 mm hosszú és 4-7 mm széles, a nálunk őshonos fajoknál valamivel nagyobb. Színe változó, általában három típus lelhető fel Magyarországon, az egyik típusnál a szárnyfedő narancssárga színű (esetleg vörös), amelyen tizenöt-huszonegy fekete pont található. A pöttyök mérete változó, néha szinte teljesen összeérnek, máskor pedig elkülönülnek egymástól.

A másik típus szárnyfedői fekete színűek, és négy vöröses folt van rajtuk. Ezt a fajtát könnyű összekeverni a sötét színű kétpettyes katicával, ugyanakkor a harlekinkatica pöttyei sosem érik a szárnyfedők felső szegélyét, és a foltok is inkább kerek formájúak. A bogár fején háromszögletű fehér folt található.

A harmadik típus szintén fekete két piros pöttyel rendelkezik, aminek közepén fekete folt van. Míg a rovar természetes élőhelyén inkább a sötétebb változatok a gyakoribbak, addig hazánkban inkább a narancssárga harlekinkaticák vannak döntő többségben, így egyszerűbb dolgunk van az azonosításkor.

Az utóbbi években egyre jobban terjed nálunk is a harlekinkatica

Az utóbbi években egyre jobban terjed nálunk is a harlekinkatica

Otthoni tippek a harlekinkaticák ellen

Nem ajánlatos védekezési mód az otthoni vegyszerezés, ugyanis ezzel más rovarokat is egyszerűen ki tudunk irtani, azt pedig szeretné mindenki elkerülni, hogy ártatlan lények is elpusztuljanak. A legfontosabb tehát, hogy az állatokat valahogy kizárjuk a lakásból, mert ha már bejutottak, problémásabb az irtásuk.

Az ősz beköszöntével érdemes a különféle réseket, nyílásokat alaposan betömködni, így csökkentve az esélyét, hogy bejussanak a katicák a házba. A szúnyogháló vagy a redőnyök rendszeres használata is segíthet csökkenteni a katicainváziót.

Ha már bejutottak az állatok, akkor érdemes porszívóval felszívni őket kézzel való összenyomás vagy csapkodás helyett, mert csíkot hagyhatnak.

A harlekinkaticák rendkívül gyorsan szaporodnak, teljes kipusztításuk mára már nem lehetséges. Előfordulhat, hogy olyannyira elszaporodtak otthonunkban a katicák, hogy nem tudjuk magunk megoldani a kiirtásukat. Ilyen esetekben sem érdemes a vegyszeres flakonhoz nyúlni, inkább hívjuk profi szakembergárdát, akik megoldják a problémát.

Fontos: mielőtt házi irtásba kezdünk, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy nem őshonos katicákat, hanem a valóban kártékony harlekinkaticákat készülünk kiirtani.

Hogyan szabadulhat meg kártevőktől?

Hívjon minket és azonnal segítünk