Jó pár hónapja tart a koronavírus, azonban most újabb fertőzés ütötte fel a fejét. Spanyolország egyik déli tartományában, Sevillában a nyugati-nílusi láz jelent meg, és majdnem 50 fertőzöttet hagyott maga után. Többen is bekerültek a kórházba, 4 személyt az intenzíven is ápolni kellett, miközben 3 ember életét vesztette.

Eddig ez a legnagyobb nyugati-nílusi járvány, amit Andalúziában regisztráltak. A betegségért a szúnyogok okolhatók, ezek terjesztették el a folyó közelében élők között.

A hagyományosnak számító dalos szúnyog szinte minden otthonban megtalálható, így nem csoda, hogy Sevilla hirtelen meg akart a nem kívánatos látogatóktól szabadulni. Eközben már állatokon is kimutatták a fertőzést, azonban úgy tűnik, hogy azok nem tudják átadni a betegséget az embernek.

Nálunk a leggyakoribb tünetek között a láz, a fejfájás, és hányinger jellemző, de találkozhatunk bőrkiütésekkel is. A súlyosabb eseteknél a bajt az agyhártyagyulladás okozta, ami akár halálos áldozatokat is szedhet. Szerencsére hazánkban nem gyakori a fertőzött szúnyog, de azért érdemes védekezni ellenük.

Szúnyog elleni tippek

  1. Az erős illatok hatással lehetnek a szúnyogokra, főleg a citromot és az eukaliptuszt szokták elkerülni. Az illőolaj használata, vagy egy mécses bevetése nagy segítség lehet a délutáni órákban. Bár az illat nem szokta zavarni az ember orrát, jobb, ha nem esünk túlzásba, mivel a tömény olaj kellemetlenné válhat.
  2. Sok olyan növény létezik, amit a szúnyogok inkább messziről elkerülnek, ha lehet. Ezt kihasználva, akár ültethetünk az ablakba, erkélyre és a balkonra is. Ezek közé a növények közé tartozik a rozmaring, a citromfű, a zsálya és a levendula is. Néhány cserép elhelyezése már visszafordíthatja kéretlen betolakodót.
  3. A füstölőkről általánosságban elmondható, hogy zavarja a csípős szomszédjainkat. Akkor vagyunk előnyben, ha szeretjük használni, mivel a kellemes illat mellett, még őket is távol tartjuk.
  4. Ha még így is betalálnak az ablakon, akkor tegyünk ki elterelést. Egy kisebb tálba helyezett almaecet magához fogja vonzani a vérszívókat, így nagyobb esélyünk lesz arra, hogy minket békén hagyjanak.
  5. Igazi házi tipp a gesztenye és diófa levele. Készítsünk belőle főzetet, amit ezután egy lapos tálkába tudunk kiönteni. Arra figyeljünk, hogy a főzéshez használjunk külön edényt, és ezután tegyük mindig félre ugyanerre a célra.
  6. Ha kertes házban lakunk, akkor figyelhetünk arra, hogy a szúnyogoknak ne legyen kényelmes otthona. Ezt úgy tehetjük meg, hogy felkutatjuk a vizes helyeket. Nemcsak az öntözésnél, hanem esőben is alakulhatnak ki nagyobb tócsák, amik megfelelő ágyat biztosítanak a lárváknak. Inkább seperjük el a vizet, és figyeljünk rá, hogy ne maradjon túl vizes a veteményes sem.
  7. Ha már mindent kipróbáltunk, de még így is találkozunk elviselhetetlen éjszakai vándorokkal, akkor tegyünk fel szúnyoghálót. Ez a legjobb módszer arra, hogy a nyári estéken ki tudjuk tárni az ablakokat. Így csak a friss levegő fog betalálni, a szúnyogok és más nem kívánatos rovarok kint maradnak. Ráadásul több fajta közül válogathatunk, így biztosan megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbbet.