Van, hogy az ember összefut egy-egy eltévedt rovarral a saját otthonában. A baj akkor kezdődik, amikor egyre sűrűbben és egyre többet vélünk felfedezni. Legyen szó bármilyen kártevőről, szinte mind ellen találunk valami vegyszert a boltok polcain. Sokszor okosabb ötlet néhány olyan házi praktikát is bevetni ellenük, amelyek sokkal környezetkímélőbbek és természetesen olcsóbbak is, mint az áruházakban kapható vegyszerek. Most megmutatjuk, mik azok a fűszerek, amelyek garantáltan megtalálhatóak a konyhákban és hatékonyan felveszik a harcot a kellemetlenkedő kártevők ellen.

Szobanövényeink védelme a rágcsálók ellen

Sokan nem szeretik vagy éppen nem bírják a csípős és erős dolgokat. Evés közben nem csak a szánkat csípi, de fájhat a gyomrunk is tőle. Nincsenek ezzel másképp a lakásunkba beköltözött rágcsálók sem, hiszen egyenesen irtóznak a csípős dolgoktól. Ezért, ha azt tapasztaljuk, hogy megtámadták a lakásban tartott dísznövényeket, a csípős paprikát azonnal bevethetjük ellenük. Vásároljunk olyan paprikát, amely a legcsípősebbnek számít, majd keverjük el egy kanálnyi Cayenne-borssal.

Ezt a keveréket tegyük egy fazékba, melyre engedünk 2 liter vizet. A legjobb, ha 20 percen át főzzük az oldatot, de legyünk nagyon elővigyázatosak! A szer elkészítése közben folyamatosan szellőztessünk a lakásban. Ha a főzet kihűlt, át kell szűrni, majd érdemes hozzáadni egy kanálnyi mosogatószert és az egészet egy spriccelős tetejű flakonba önteni. Ennek a flakonnak a segítségével ezt az oldatot egyenletesen el tudjuk oszlatni a növények levelein és szárán, akár naponta többször is.

 

A rágcsálók ezután biztosan el fogják kerülni a szobanövényeinket, hiszen az erős paprikát a legtöbb bolti szerbe is bele szokták tenni. Természetesen nem csak a szobanövényeinken tudnak kárt tenni, hanem a bútorainkban és az elektromos vezetékekben is, így a legjobb, ha minél előbb búcsút mondunk az egereknek. Olcsó és környezetkímélő megoldás lehet például az, amikor egy borsmentaolajjal átitatott vattapamaccsal szeretnénk a rágcsálót elriasztani. Ezeket az erős illatú vattadarabkákat tegyük olyan helyekre a lakás különböző pontjain, ahol vagy láttuk az állatot vagy hallottuk.

Így védekezzünk hatékonyan a molyok ellen

A gyapjúruhákat sokan kedveljük különösen így, a téli hónapokban. Ezek a darabok a kiváló minőségnek köszönhetően akár egy életen át is hordhatóak, ám csak akkor, ha meg tudjuk őket védeni a molylepkéktől. Szerencsénkre rengeteg hatékony eszközt tudunk bevetni ellenük, hiszen számos dolognak az illatától egyenesen rettegnek. Remek módszer például, ha néhány havonta kipakoljuk az egész szekrényt és a belsejét áttöröljük ecetes vízzel, hiszen az ecet erős szaga messzire űzi ezeket a kellemetlenkedő betolakodókat.

A friss vagy szárított levendula mellett bevethetjük annak illóolaját is. Emellett irtóznak a citromfűtől, a szegfűtől, az eukaliptusztól, illetve a rozmaringtól is. Érdemes lehet néhány vatta labdácskát ezekkel az illóolajokkal átáztatni, majd behelyezni őket a ruhásszekrényünkbe vagy a fiókjainkba. Nagyon fontos, hogy néhány hetente ezeket a vattapamacsokat frissítsük, hiszen a molyokat az igazán intenzív, erős illat fogja csak elkergetni. Egy másik igen ismert és hatékony megoldás, amikor szárított növényeket helyezünk egy olyan kis zsákocskába, melyet közvetlenül a szekrénybe, a ruhánk közé be tudunk akasztani. Ezekbe a zsákokba tehetünk rózsaszirmot, levendulát, rozmaringot vagy szárított mentalevelet is.

 

A ruhamoly mellett az ezüstmoly is rengeteg kellemetlenséget tud okozni, ha új élőhelyének a mi lakásunkat tekinti. Igen kedveli a meleg, párás környezetet, így általában a fürdőszobában vagy éppen a konyhában szokott megbújni. Ha nem szeretnénk velük se osztozkodni az otthonunkon, tegyünk a konyhába vagy a fürdőszobába felakasztott zsálya vagy babérlevelet, hiszen ezeknek a szagát egyenesen utálják, így ahol megérzik, onnan hamar el is menekülnek.

Hangya a konyhában? Így tudjuk őket elriasztani

A cukor kiváló módszer lehet a hangyák otthoni irtására

A cukor kiváló módszer lehet a hangyák otthoni irtására

Egy-két hangya még nem okoz nagy problémát. Akkor kezdődik a baj, amikor azt tapasztaljuk, hogy a konyhánkat egyre jobban lepik el ezek az aprócska kártevők. Általában a liszt, a cukor, illetve a paprikát szokták megdézsmálni, ezért jó ötlet lehet ezeknek a tárolódobozába néhány darab babérlevelet tenni. Ezt a praktikát ugyanígy be tudjuk vetni a konyhaszekrényben is, hiszen ezek a fűszerek, vagyis leginkább a belőlük áradó, hangyák számára egyáltalán nem kellemes illatok hamar elriasszák őket.

A lakásba bejutó hangyáktól szerencsére hamar megszabadulhatunk erős vegyszerek bevetése nélkül is. Ha azt tapasztaljuk, hogy sorban masíroznak be, érdemes lehet egy olyan keveréket kipróbálni, melyet egyenesen a földre kell szórni. Ehhez keverjünk össze egy pohár fehér lisztet szegfűszeggel, mustármaggal és őrölt fekete borssal. Ezután szórjuk a keveréket a rovarok útvonalára és győződjünk meg arról, hogy mennyire utálják ezeket. Kevesebb mint egy óra elteltével már hűlt helyüket fogjuk csak találni. Ezután pedig ezt a port egyszerűen csak söpörjük vagy porszívózzuk fel a padlóról.