A házi egér (Mus musculus) emberhez való kérlelhetetlen ragaszkodása évszázadok óta fennáll. Lakókörnyezetünk közvetlen közelében mindenhol előfordul, globális elterjedése pedig figyelemreméltó: a Homo sapiens után ez a legnagyobb egyedszámú emlősfaj a világon. Szaporodása elképesztően gyors ütemben zajlik: az évente kb. ötször fialó nőstény egy-egy alkalommal 8-10 utódot hoz a világra.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Ha a szobanövényeink levelei szinte az egyik napról a másikra kezdenek elsárgulni, elszáradni, akkor érdemes lehet utána nézni annak, hogy vajon milyen kártevő támadta meg és hogyan tudjuk azt kiirtani a lakásunkból. Sok esetben nem csak egy darab szokott megfertőződni egyszerre, hiszen ezek az aprócska élőlények hamar átterjedhetnek a lakásunkban található összesre.

Szabaduljunk meg a levéltetvektől

A legtöbb esetben a virágainkon és dísznövényeinken a levéltetvek szoktak megtelepedni. Ezek az aprócska kártevők szabad szemmel szinte alig láthatóak, mivel általában élénk zöld színűek. A friss és egészséges növényt támadják meg, hiszen ebből táplálkoznak, kiszívják belőlük a nedvességet. Ha a növényeinken azt tapasztaljuk, hogy leveleik elkezdenek megváltozni és foltosak lenni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy levéltetű támadta meg őket. Nagyon fontos, hogy minél előbb felvegyük velük a harcot azért is, mert a levéltetű táplálkozása során mézharmatot képes kiválasztani, melynek következtében nem csak ők, de még a hangyák is ellephetik az otthonunkat.

novenyek

Segíthet tőlük megszabadulni, ha szappanos, erős sugarú vízzel átmossuk a növény leveleit, de erre legalább hetente szükség van, körülbelül egy hónapon át. Ezt a folyamatot pedig nem csak a beteg növényen, hanem a többi, egyelőre teljesen egészségesnek tűnő virágon is végig kell vinni, hiszen könnyen lehet, hogy a levéltetvek már az összesre letelepedtek. Ha egy hónapon át minden héten legalább egyszer lemossuk a növényeink leveleit alaposan, akkor ezzel a szaporodásukat és a továbbterjedésüket is meg tudjuk akadályozni. Emellett a levelek mosása az egyéb gombabetegségeket, illetve a korompenész létrejöttét is meg tudja állítani. Mivel a levéltetvek rendkívül gyorsan szaporodnak, ha nem figyelünk, akkor akár az összes szobanövényünket is elpusztíthatják.

Szobanövényeink levelei porosak? Talán a lisztharmat lesz a ludas

Sokszor tapasztalhatjuk a virágaink levelén, hogy olyanok, mintha vastag porréteg került volna rájuk. Ez a patyolat tiszta lakás esetén általában a lisztharmat jele, amely nem más, mint egyfajta gombabetegség. Első ránézésre gondolhatjuk úgy is, hogy ez a csupán néhány fehér folt teljesen ártalmatlan, ám később ezek a megfertőzött levelek egyszerre elkezdenek bebarnulni, majd lehullani. A lisztharmatot sok esetben az emberek későn veszik észre vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele, így ez a fertőzés a szobanövényeink pusztulásához is vezethet. Mivel ez az élősködő rendkívül szereti a meleg, párás környezetet, különösen nagy veszélyben a pozsgás növényeink vannak. Ha meg szeretnénk szabadulni a lisztharmattól, néhány praktikát kell csupán bevetnünk. Keverjünk el két liter tiszta vízben két evőkanálnyi almaecetet, majd szórófejes üveg segítségével a látszólag már megfertőzött növényt alaposan permetezzük be ezzel a keverékkel. Ezt a folyamatot érdemes napi rendszerességgel megismételni annak érdekében, hogy a növényeik minél rövidebb idő alatt meggyógyuljanak.

A pajzstetű és a fekete levéltetű az egyik legnehezebben kiirtható kártevő

novenyek2

A pajzstetű egy olyan páncélos rovar, amely a levelek alsó felén, mozdulatlan állapotban kapaszkodik meg. A levéltetűhöz hasonló módon a levelek nedvével táplálkozik, így ez a kártevő is igazán hamar tönkre tud tenni egy csodaszép virágot. Ahogy a levelek alsó szárán elkezdi kiszívni belőlük a nevességet, sárgulni kezdenek és a növekvésük is hirtelen lassulni fog. Ha nincs időben felfedezve a kártevő, akkor a legtöbb esetben rövid időn belül el is pusztul a növény.

A pajzstetű abban is hasonlít a levéltetűhöz, hogy ő is ugyanúgy termel mézharmatot, melyben akár még a korompenészgomba is megtud telepedni. Ahhoz, hogy ne csak a pajzstetű, hanem a korompenész kialakulását is megelőzzük vagy megállítsuk, a gyakori szellőztetésre kell jobban odafigyelni, hiszen mellőznünk kell a magas páratartalom kialakulását a lakásban. Mivel ez a kártevő a páncélja miatt képes védekezni is, nem minden esetben egyszerű megszabadulni tőle. Az irtás miatt tömény ecetbe kell egy fültisztító pálcikát, esetleg kis méretű ecsetet belemártani, majd ezzel átkenni a rovarokat vagy azok petéit. Sok esetben az ecet előbb segít a problémán, mintha egy kész irtószert emelnénk le a boltok polcokról.

A már említett két tetűfaj mellett találkozhatunk még a fekete levéltetűvel is. Ilyen támadás mellett a növény fejlődése hirtelen lelassul vagy teljesen megáll, hajtásai elkezdenek megfonnyadni és összekunkorodni. A fekete levéltetű egy csupán 2 mm nagyságú kártevő, amely hasonlóan a többi tetűhöz, kimondottan a zsenge és egészséges növény leveleinek a nedvét fogyasztja. Táplálkozása során folyamatosan gyengíti a szobanövényeinket, ezért jó, ha még időben észrevesszük és teszünk is ellene. Kezelésként a fertőzött növényeket kell átmosni, majd alaposan befújni levéltetűirtó spray-vel.

Házi praktikák szerint a fekete levéltetű ellen felléphetünk erős csalánfőzettel vagy akár fokhagymával, de akár megpróbálhatjuk az ecetes lekenést is, mely nem csak a tetveket, de a már lerakott petéket is el tudja pusztítani. A levéltetvek igazából bármilyen lágy szövetű növényt képesek megtámadni, leginkább a hajtáscsúcsokon és a virágbimbókon telepednek meg. Ha biztosra szeretnénk menni, vásároljunk erős rovarölő szereket, amelyek biztosan segíteni fognak nekünk a levéltetvek elleni harcban.