Senki nem szeretne olyan lakásban lakni, ami hemzseg a rovaroktól és a kártevőktől. Sajnos néha már túl későn vesszük észre ezeket a betolakodókat és ha már elszaporodnak nálunk, akkor igen nehéz megszabadulni tőlük. Szakemberek szerint az ősz kimondottan nehéz ilyen szempontból, hiszen odakint elkezd az időjárás lehűlni, ez pedig ösztönösen arra készteti a rovarokat, hogy keressenek valami védett, meleg lakhelyet maguknak.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Ez pedig sok esetben nem más, mint a mi, szeretett otthonunk. A legtöbbször többre megyünk azzal, ha megelőzzük a bajt és megpróbálunk tenni az ellen, hogy ezek a kártevők beférkőzzenek a lakásba, mint ha már az elszaporodott rovarok irtásával töltenénk a mindennapjainkat. Tehát legelőször is arra kell odafigyelnünk, hogy ezeket a kártevőket ne várjuk tárt karokkal. Megmutatjuk most, mik azok a dolgok, amik becsalogatjáke a kártevőket meleg fészkünkbe.

Tegyünk azért, hogy ne tudjanak bejutni hozzánk

Az első, amit mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a rovarok csak ott maradnak meg, ahol tudnak táplálkozni. Tehát ha nem hagyunk „nekik” elő semmilyen élelmiszert, akkor nagy valószínűséggel nem is fognak hosszú időre beköltözni hozzánk. Ezután az apró réseket és repedéseket kell betömnünk, ahol beférkőzhetnek a lakásba. Ez sok esetben az ajtók és az ablakok környékén található titkos búvóhelyeken történik meg. Ezzel a pár perces munkával megelőzhetjük a bajt, hiszen ezek igen csalogatóak lehetnek a bogarak számára. Ezután mindenképpen érdemes lehet a csapokat és a mosdókat is megvizsgálni, hiszen nem csak nekünk, de a rovarok szervezetének is szüksége van a folyadékra. Egy csöpögő csap vagy egy szivárgás pedig nem csak a vízszámla összegét fogja hirtelen megemelni, de akár tökéletes meghívó is lehet a bogarak számára. Lehetséges, hogy nem is gondolnánk, de a vendég fürdőszobában, az a mosdókagyló, mely ritkán van használva, akár egy titkos bejárat is lehet. Ha van olyan része az otthonunknak, melyet ritkán használunk, érdemes néhány naponta pár percig megnyitni a csapot.

Sokszor a konyha csalogatja a lakásunkba a rovarokat

Ahhoz, hogy egy kártevő se érezze jól magát nálunk, fontos, hogy sűrűn elmosogassunk. Sokszor ugyanis a koszos, ételmaradékos tányérok és edények vonzzák lakásunkba a rovarokat. Ezért a kártevőmentesség egyik legalapvetőbb lépése az, hogy mindig eltakarítunk és elmosogatunk magunk után, hogy ne várjuk őket „terített asztallal”. Ha nincs időnk erre azonnal, az is jó megoldás lehet, hogy egyelőre betesszük a koszos edényt a mosogatógépbe, majd becsukjuk az ajtót, hogy biztosan ne férjenek hozzá. Nem csak a tányérokon, de az asztalon, a konyhapulton vagy éppen a földre lehullott morzsák is hamar áldozatai lehetnek a betolakodókat. A földön maradt, lepottyanó morzsák miatt hamar ellephetik otthonunkat a hangyák, melyek rövid idő alatt kiszagolják az elemózsia illatát. Emellett sok ételmaradékot és háztartási hulladékot tud rejteni a konyhai szemetesünk is, melybe minden gond nélkül belemásznak az érintettek és önfeledten dézsmálják majd meg az ott talált élelmiszert. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a lakmározásukat, a háztartási hulladékot jól zárható szemetesbe érdemes tartani.

csotany

Az étkezés után a legfontosabb dolog a kártevők számára, a kellemesen meleg közegben való nyugodt élet. Ha van olyan szoba, amelyben folyamatosan halmozzuk fel a régi dolgokat, akkor ott érdemes tavasszal és ősszel egy hatalmas takarítást és szelektálás tartani, hiszen az ilyen érintetlen helyeken nagyon hamar el tudnak szaporodni. Egy szekrénnyi régi ruhában hamar kényelmes otthonra lelnek a molyok, a régi papírkupacok, a magazinok és a könyvek pedig a csótányok, illetve az ezüstös pikkelykék számára lehet ideális hászienda.

Az a legjobb, ha minden dologtól, melyet régóta nem használtunk, megszabadulunk, így is meg tudjuk előzni a kártevők élősködését. Tegyünk azért, hogy a rovarok ne érezzék jól magukat nálunk! Ha rendszeresen takarítjuk és fertőtlenítjük otthonainkat, lezárva tároljuk az élelmiszereinket és a szemetünket is, nem hagyunk elől semmilyen ételt és érett gyümölcsöt, már sokat teszünk azért, hogy a kártevők elkerüljenek minket. Ha azonban néhány rovar mégis betéved hozzánk, nem kell rögtön pánikba esni, hanem próbáljuk meg kiirtani őket, rövid időn belül. Talán rögtön nem is kell az erős vegyszerekhez nyúlni, van ugyanis néhány olyan házi praktika, amelyeknek köszönhetően természetes módon tudjuk kiirtani őket a lakásunkból.

Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj?

Ha azt észleljük, hogy jól kivehető sorban masíroznak a hangyák egymás után a konyhapadlón vagy a kamrába feltűnik, hogy valami megdézsmálta a szárazárunkat, érdemes lehet néhány természetes praktikával elüldözni ezeket a betolakodókat. A legtöbbször ugyanis a konyhában kezdenek el beköltözni ezek a kártevők, mivel itt találnak elemózsiát. A zsizsikeket és az élelmiszermolyokat hamar becsalogatják a különféle, üzletben vásárolt száraz élelmiszerek. A molyok az ablakokon, sőt még a szellőzőn keresztül is hamar be tudnak repülni, ezért mindenképpen érdemes valamit tenni ellenük.

Azért is fontos, hogy hamar elkezdjük a kártevők irtását, mert ezek a rovarok a petéiket különböző élelmiszerekbe teszik bele, a kikelő lárvák pedig egyből elkezdenek táplálkozni, ezáltal nőni. A küzdelemben bevethetjük a levendulát és a babérlevelet is, hiszen mindkettő erőteljes illattal rendelkezik, amelyeket a rovarok nem kedvelnek. A babérlevelet a csótányok is utálják, ezért ha lakásunkat ők szállták meg, akkor érdemes lehet néhányat szétmorzsolni, majd a lakás sarkaiba elszórni, természetesen ott, ahol sűrűn látjuk őket. A hangyák ellen jó lehet a levendulaolajjal becsepegtetett vattacsomó. Ha azonban egy egész hangyafészket vélünk felfedezni, alkalmazzunk egy rész kámfor és 9 rész alkoholból álló keveréket, melyet egyenesen a fészek nyílásaiba öntsünk bele.