Az őszi hideg időjárást természetesen a rágcsálók is megérzik és ilyenkor ösztönösen keresnek maguknak valami meleg búvóhelyet, ahol még élelmet is találhatnak. Sok esetben sajnos otthonainkba szeretnének beköltözni ezek az állatok, nem kis kellemetlenséget és károkat hagyva maguk után.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Az, hogy a rágcsálók a házba, pincébe vagy a padlásra szeretnének beköltözni, egyáltalán nem újszerű dolog. Mióta az ember házban él és itt raktározza el az élelmiszereket maga körül, az egerek is szeretnének ebből hasznot húzni és sűrűn húzzák meg magukat a legkisebb lyukakban, hogy éjjel útra keljenek és felkeressék az kamrát.

Sok esetben, ha rágcsálók vannak a házunkban vagy környékén, észre se vesszük, hiszen ők éjszakai életmódot folytatnak, ezáltal nappal szinte nem is találkozhatunk velük, csupán a maguk után hagyott kár és az ürülék bizonyíthatja jelenlétüket. Sokszor az emberek úgy veszik észre, ha egér van a lakásban, hogy rágcsálást és kaparászást hallanak a falakban vagy a bútorok mögött, illetve sokan hamar megérzik azt a jellegzetesen kellemetlen egérszagot is.

Rengeteg rágcsáló van idén ősszel is

A tavalyi évben a rengeteg csapadék miatt feltűnően magas volt a rágcsálók populációja. Annak ellenére, hogy általában ezek az állatok a téli hónapokban egyáltalán nem szaporodnak, az enyhe télnek köszönhetően megindult a szaporodásuk ezekben a hónapokban is. Így jelentősen megnőtt a számuk. A rágcsálók pedig abban az esetben, ha van elég élelmük, szépen átvészelik a gyenge és száraz telet. Ilyenkor a legtöbbször előforduló faj a mezei pocok, ami a többi rágcsálóhoz hasonlóan társas lény és ilyen erőteljes felszaporodás esetén megnő a fiatal, ivarérett egyedek száma is. A házakba való betelepülésüket ilyenkor elősegíti az, hogy az őszi időszakokban csökkenni kezd a szántóföldeken megtalálható élelem, így kénytelenek útra kelni, hogy ne halljanak éhen.

Nagyon változó, hogy milyen mezei rágcsálóval találhatjuk szembe magunkat. Általában elég sok a rövid farkú mezei pocok, ám sokszor a güzü egér is betelepedik az otthonunkba, amit általában az emberek sima, házi egérnek hisznek. Ha azonban az átlagnál kicsit nagyobb testű rágcsálóval tlaálkozunk, nem kell megijedni rögtön, hiszen nem biztos, hogy patkányról van szó. A sárga nyakú erdei egér is beférkőzik a lakásokba az őszi időjárás esetén, ő pedig jóval nagyobb testű és elég gyakori.

Az egereket azonban nem keverjük össze a patkánnyal első ránézésre sem. Utóbbi főleg, ha vándorpatkányról beszélünk, jóval lomhább mozgású az egérnél és ránézésre szőre is szálkásabb. Jóval nagyobb járatokat is készítenek. A pockok és az egerek kisebb méretű, testüket sok esetben szorító járatokat ásnak. Könnyen megkülönböztethetjük még őket egymástól, hiszen a patkánynak jellegzetes gyűrűző farka van, melyet a legtöbb ember ránézésre felismer.

Gondolkozzunk előre, akadályozzuk meg, hogy rágcsáló költözzünk az otthonunkba

Ha jól belegondolunk, teljesen mindegy, hogy pocok vagy egér találta meg az otthonunkat, hiszen igazából a kártétel szempontjából nincs különbség közöttük. A patkányokra jellemző, hogy jóval nagyobb kárt tesznek, mint a kisebb rágcsálók. Ha meg szeretnénk akadályozni, hogy beköltözzenek otthonunkba, érdemes jóval előre gondoskodni az ellenük való védekezésről, mert ha már beköltöztek, akkor nagyon nehéz őket kitelepíteni. Ha nem szeretnénk, hogy pockok, patkányok vagy egerek lepjék el a lakást, akkor ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk elő élelmiszert vagy kész ételt, hiszen ez hamar becsalogatja őket.

A szemetet pedig mindig lezárható tetejű kukákba tároljuk, hiszen sok esetben a ház mellett található szemét felkutatása tartja őket a közelünkben. A fém szúnyoghálók melyeket minden nyílászáróra felszerelünk, megelőzésnek jó lehet, ám azok a rágcsálók, melyek a szántóföldekről élelem szerzés miatt telepednek be a házakba, valószínűleg nem lesz akadály ezeket átrágni.

Hogyan irtsuk ki őket, ha már megvan a baj?

ragcsalok

Ha már betelepültek az otthonunkba, mindenképpen a megfelelő rágcsálóirtóhoz kell nyúlni. Ilyen esetben már nincs sok esélyünk arra, hogy különböző természetes szerekkel és házi praktikákkal kiűzzük őket. Akkor azonban, ha nem szeretnénk mérgeket kihelyezni, érdemes lehet a jól ismert, ragasztós lapokkal elkapni őket. Jó ötlet lehet annak közepére valami olyan élelmet kihelyezni, amely az adott területen nem elérhető, így az biztosan odacsalogatja majd a kártevőt. Egy kis darab csokoládénak például biztosan nem fognak tudni ellenállni.

Az egerekre és a pockokra jellemző, hogy alapvetően nyugodt állatok, melyek nagyon kis helyen is elélnek. Ha nem zargatjuk őket, akár az egész életüket is képesek ugyanazon a helyen, akár egy pár négyzetméteres kamrába leélni. Ennek ellenére a vándorpatkány igen kíváncsi természettel rendelkezik, ennek köszönhetően aktívabb életet él, így sűrűbben meg is pillanthatjuk őt, ahogy egyik helyiségből átoson a másikba.

Létezik olyan rágcsálóirtó szerelvény is, amely nem tartalmaz mérget. Ilyen esetben is használjunk olyan csalétket, amely az adott helyen nem megtalálható és elüt a környezetben lévő élelmiszerektől.

Amennyiben mégis kénytelenek vagyunk mérget használni azért, hogy a rágcsálóktól teljes mértékben el tudjunk köszönni, nagyon fontos, hogy mind a házban, mind a ház körül olyan irtószereket használjunk, melyeket sem a gyermek, sem a kisállataink nem érnek el. Rágcsálóirtás során érdemes folyamatosan figyelni a kihelyezett szerelvényeket és mérgeket. Ha a ragasztós lap már koszos és poros, valószínűleg nem fog beleragadni egy rágcsáló se, így ilyenkor azt cseréljük le újra.

Ha a méregből fogyott, akkor azt pótoljuk folyamatosan. Érdemes minden esetben gondosan végezni a rágcsálóirtást, hogy biztosan megszabadítsuk magunkat a sok kellemetlenségtől és a kártól is. Ha azonban úgy látjuk, mi magunk nem tudunk ezzel a feladattal megbirkózni, ne húzzuk sokáig az időt és keressünk fel inkább egy olyan szakembert, aki néhány hét alatt teljesen rágcsálómentessé tudja tenni otthonunkat!

Hogyan szabadulhat meg kényelmesen az egerektől?

Hívjon minket, értünk az egérirtáshoz