Az otthonaink védelme kiemelten fontos, főleg, ha olyan kártevőkről van szó, mint az ágyi poloska, a bolha, a csótány, a darázs, az egér, a patkány vagy a hangya. Ezek az állatok képesek ugyanis óriási károkat okozni értékeinkben, megdézsmálják ételtartalékainkat, betegségeket, fertőzéseket terjesztenek és persze ránk is veszélyt jelentenek.

Az utóbbi időben pedig egyre több kártevő jelent meg Magyarországon is, köszönhetően a külföldi importált árucikkeknek és ételeknek. Az ismeretlen fajok pedig sokszor képesek új populációt kialakítani és gyorsított ütemben elterjedni lokálisan és országos szinten is, ha nem védekezünk ellenük megfelelő módon.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

A kártevőirtás tehát kiemelt szerepet kapott a modern világunkban, ahol egyes rétegek különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Az idősek és a gyerekek ugyanis érzékenyebbek és könnyebben elkaphatnak valamilyen fertőzést tőlük, ráadásul egyes agresszív fajok csípéseikkel, harapásukkal fizikai károkat is képesek okozni számunkra. A házi praktikák sajnos nem mindig válnak be, főleg az új fajok megjelenése esetén, ezért szakértő segítségre van szükségünk, ha professzionális rovar- vagy rágcsálóirtást szeretnénk. Legyen szó akár kertes házról, panellakásról vagy egy komplett irodai épületről, a kártevőirtással óriási károktól és nagy veszélytől óvhatjuk meg magunkat és családunkat.

A megélénkülő világkereskedelem miatt szaporodott meg a kártevők száma

A modern világ és a fellendült gazdaság egyik hátránya, hogy megsokszorozódott azon kártevők száma, amelyek Magyarországra érkeznek. Ezek között nem csak már megszokott fajok, hanem új populációk is megtalálhatóak, amelyek akár új kolóniákat is képesek hazánkban létrehozni. Az új fajok megjelenésére és annak veszélyeire az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet is figyelmeztet, ugyanis nem csak a lakóterekben, hanem a gazdaságokban is óriási károkat képes egy-egy „importált” kártevő család okozni.

hazipraktikak

Az ilyen külföldi országból behozott élősködők, rágcsálók, rovarok és egyéb kártevők általában a növényekkel, természetes alapú anyagokkal, csomagolással képesek bejutni az országunkba. Szerencsére az emlősök csak a legritkább esetben képesek ily módon átjutni az országhatárokon, sokkal jellemzőbb az apró bogarak, rovarok fuvaroztatása, „költöztetése”. Ilyen sikeres emigrálást hajtott végre nemrégiben a pettyes szárnyú muslica, a márványos poloska, a lepkekabóca és a szőlőkabócai is, amelyek azóta is megkeserítik a termelők mindennapjait a gazdaságokban.

A tél sem mindig megoldás az új fajok ellen

Sok, hazánkba beszökött kártevő még az első tél alkalmával elpusztul, mivel a legtöbbször a messzi hazájukban másféle klímához szoktak. Egyes fajok nem tudják átvészelni az akár -20 Celsius fokra is lehűlő külső hőmérsékletet és ha a tartós fagy ellen nem tudnak hová elmenekülni, akkor a hazai kihalás szélére sodródnak. Ez azonban két dolgot is jelent: az egyik, hogy megpróbálnak megtelepedni olyan fedett, fűtött és élelemmel ellátott helyeken, mint az otthonaink, a raktárak vagy az ólak, istállók és fedett ketrecek.

Az első tél tehát sorsdöntő egy új faj populációjának elterjedésében. Ha a faj megfelelően tud alkalmazkodni a hazai klímához, az az adott faj honosodásához vezethet. Az ilyen fajok pedig általában nem csak a mezőgazdaságra, hanem a családi házakra és lakásokra is veszélyt jelentenek. Ha tehát az első telet képes túlélni egy faj, akkor nagy valószínűséggel olyan szinten lesz képes elterjedni Magyarországon, hogy a következő telek során sem fog számára gondot okozni a hideg, és zordabb időjárás esetén sem fog kipusztulni.

Mit árthat nekünk egy kis muslica?

Sokan tehetik fel a kérdést, hogy vajon miért kellene félnünk egy egyszerű kis muslicától. Sokan még a kártevő szó jelentését sem képesek rá aggasztani egy ilyen apró élőlényre, pedig a távol-keleti rovar súlyos károkat képes okozni a bogyós gyümölcsökben. A pettyesszárnyú muslica 2008-ban tűnt fel Olaszországban, majd Spanyolországban és Észak-Amerikában, végül pedig Magyarországon is megjelent néhány évvel ezelőtt. Ez a faj igazi kártevő, mivel más fajtáival ellentétben kemény, fűrészes tojócsővel rendelkeznek és tojásaikat ennek segítségével rakják a még érésben lévő és ép gyümölcsökbe.

Pettyesszárnyú muslica

A finom gyümölcsöt azonnal tönkreteszi, mivel lárvái néhány nap alatt képesek emberi fogyasztásra alkalmatlanná tenni a gyümölcsöt a furkálódásuknak köszönhetően. A rovar ráadásul élesztőgombákat is terjeszt a termésben. A kedvenc gyümölcsei a szamóca, a cseresznye, a meggy, a málna és az áfonya, vagyis a piros, édes gyümölcsök, amelyeknek keményebb a külseje, de puha a belseje. Az állatka nem válogat, így nem csak a nagy gazdaságokban, hanem a családi házak udvarán és a lakások teraszán lévő kis kerteket is képes megtámadni és a szobai dísznövények gyümölcseit sem kíméli.

Nem csak az új fajok jelentenek veszélyt

Persze nem kell idegen fajoktól rettegnünk feleslegesen, amikor éppen elég népszerű állat keseríti meg a mindennapjainkat így is. A darázs, a molylepke, bolha, a zsizsik, az ágyi poloska, a csótány, a vakond, az egér, a patkány és a hangya is képes nagy károkat okozni és a legkisebb levéltetű is tönkreteheti a növényeinket. Ezekhez megfelelő csapda, vegyszer vagy kártevőirtóra van szükség, hogy megszabaduljunk tőlük.

Ha a házi praktikák csődöt mondtak és a mérgek és csapdák sem nyújtanak megfelelő védelmet, forduljunk megfelelő segítséghez és hívjunk szakembert! A kártevőirtók gyorsak, precízek és diszkrétek, sok éves tapasztalatukkal, megfelelő munkaeszközökkel pedig a legjobb teljesítményt nyújtják a lehető legjobb áron, hogy otthonunk újra rágcsáló és rovarmentes legyen.

Hogyan szabadulhat meg kényelmesen az egerektől?

Hívjon minket, értünk az egérirtáshoz