Magyarországon is egyre több lakásban tapasztaljuk a csótányok megjelenését. Ezek a vendégek általában a konyhában, a kamrában vagy éppen a fürdőszobában ólálkodnak. Úgy tűnhet, hogy a falon keresztül találtak be, és tényleg elmondható róluk, hogy nem ismernek akadályt.

Ha egyszer megjelentek, akkor nagyon nehéz lesz megszabadulni tőlük, minél tovább várunk vele, annál többen lesznek, míg végül az egész lakást ellepik.

A világon rengeteg féle csótány él, bár a legtöbb nem jut el hozzánk. Kinézetüket az élőhelyük határozza meg, például a melegebb éghajlaton akár 6 cm nagyságú egyedeket is láthatunk. Sokan azt hinnék, hogy ezek csak az olyan helyeken élnek, mint Afrika, de például Spanyolország egyes részei is tele van ezekkel a hatalmas szörnyekkel.

Szerencsére Magyarországon szerencsésebbek vagyunk, mivel nagyjából csak 3 fajtól kell tartani. Az egyik az amerikai, a másik a német, a harmadik pedig a konyhai csótány. Valószínűleg csak éjjel fogunk velük találkozni, mivel nappal repedésekben húzzák meg magukat. Tény, hogy szeretnek egyedül lenni, viszont ha megtalálják maguknak az ideáli helyet, akkor ott gyorsan elszaporodnak.

Milyen a csótány, és miért minket választ?

Vannak olyan szerencsések, akik azt sem tudják, hogyan néznek ki ezek a betolakodók. A csótányok barna vagy fekete színűek, nagyméretű potrohhal rendelkeznek. Vannak szárnyaik, de csak pár egyed képes a repülésre. Könnyen megismerhetőek a nagy csápjaikról, amiket folyamatosan mozgatnak, miközben mozognak.

A fejük páncéllal borított, azért amikor az ember rálép, akkor roppanó hangot ad ki, ami még nagyobb undort vált ki az emberből. Arról is felismerjük őket, hogy nagyon gyorsak, így ne gondolkodjunk sokáig, ha találunk egyet.

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért pont az ő házukat választották. Nem mondhatjuk, hogy csak kertes házakban fognak megjelenni, ugyanis szeretik a meleget, így vonzódnak a panelokhoz. Elég egy rossz szellőzőrendszer, egy közeli szemétledobó, és máris beindul a szaporodás, utána pedig útnak indulnak.

Elég, ha csak a közelben élünk, máris áttalálnak hozzánk. A házakban meleget, párás levegőt, és nagyon sokszor élelmet találnak. A sötét sarkakban tökéletesen elbújnak, minden szükségletüket ki tudják elégíteni. Azonban nemcsak a koszos lakásokba jut be, ugyanúgy szereti a tiszta épületeket is.

Ha csótányt látunk

Nehéz tőlük megszabadulni, mivel tökéletes alkalmazkodók. Nem zavarja őket a környezetváltozás, de még a rovarirtó szereket is gyakran túlélik. Ellenállnak az éhezésnek, kibírják bíz nélkül, ha kell, a kannibalizmustól sem ijednek meg. Ha egyet látunk, akkor biztosan több van. De hogyan védekezhetünk ellenük?

  • Bár nem állítja meg őket, de nagyon fontos a tisztaság. Ne hagyjunk elő ételmaradékot, zsírókat, szemetet.
  • Használjunk rovarháló, hogy még véletlenül se tudjanak berepülni. Figyeljük a szellőzőkre is.
  • A lefolyókat rendszeresen tisztítsuk, tapasszunk be minden repedést.
  • Figyeljünk a háziállataink tisztaságára is, főleg a vizes tálra és a tápra.
  • Ha látunk egyet, azonnal vegyünk csapdát vagy irtót.

Ha nem szűnik meg a baj, akkor forduljunk minél gyorsabban szakemberhez.