Igen aprócskák, szabad szemmel alig észrevehetőek, mégis sok bosszúságot okoznak. Nagyot csípnek, éjjel támadnak és nagyon fürgék. A közhiedelemmel ellentétben a bolhák nem csak a koszos és elhanyagolt lakásban érzik jól magukat, hiszen remekül tudnak alkalmazkodni a tiszta, makulátlan környezethez is. Sokak úgy tudják, csak olyan bolhák léteznek, amelyek állatok vérével táplálkoznak, így az emberre semmilyen veszélyt nem jelenthetnek.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Természetesen ez egyáltalán nem igaz, és a Magyarországon is élő rengeteg bolhafaj között rengetegen szeretik az emberi vért is.

Valóban csak háziállatainktól lehetünk bolhásak?

A közhiedelemmel ellentétben lakásunkat nem csak akkor lephetik el a bolhák, ha valamilyen házi állatot tartunk otthon. Hazánkban közel 50 bolhafaj létezik és ezek között megtalálható a Pulex irritans is, vagyis az emberi bolha. Ha tehát nem tartunk otthon állatot, ami esetleg hazavihetné a kis élősködőket, akkor is bejuthatnak a lakásunkba. Hiába figyelünk oda maximálisan lakásunk tisztaságára, ugyanis ez ügyben az alapos takarítás sem segít, így is előfordulhat, hogy valahogyan bolhák lepik el az otthonunkat, ellenük pedig csak néhány fegyvert tudunk bevetni.

Ez a csupán 1-6 milliméter nagyságú, barnás színű rovar, rengeteg kellemetlenséget tud okozni. Teste apró és lapos, ezért nagyon kis helyen meg tudja húzni magát. Erős ugrólábai miatt pedig könnyedén tud közlekedni is. A kifejlett egyedek becserkészése azok kifinomult érzékszervei miatt, szinte lehetetlen. Ha hagyjuk, hogy otthonunkban elszaporodjon, nagyon nehéz megszabadulni tőle. Ez a vérszívó parazita nem csak az állatok, de az emberek életét is meg tudja keseríteni.

Sokan tévedésben élnek, ha úgy gondolják, hogy az emberi bolha nem is létezik. Ugyanis ez a típus az egyik leggyakoribb faj, amely előfordulhat a lakásban. Ezután következik csak a macska, illetve a kutyabolha. Emellett jó tudni azt is, hogy az állati bolhák ugyanúgy csípik az embert és a mi vérünkkel is képesek ugyanúgy táplálkozni. Az emberi bolha és az állati bolha közötti különbség annyira kicsi, hogy maximum nagyító segítségével tudjuk megállapítani, melyikkel van dolgunk.

Meg tudjuk valahogy akadályozni a bolhák elszaporodását?

bolha-fb

A bolha középen kidudorodó, apró foltos rózsaszín csípést hagy legtöbbször a lábainkon. Általában éjszaka támad, hiszen éjszakai életmódot folytat. Szakemberek szerint hiába takarítjuk rendszeresen otthonunkat, a bolhák könnyedén megtelepednek a makulátlan tiszta lakásban is. A szállító, mely beviszi a rovart, lehet egy kabát, nadrág vagy akár egy háziállat bundája is. A takarítás csupán megelőzés szempontjából lehet jó, hiszen a lerakott lárvák hosszú idő alatt, csak háborítatlan környezetben tudnak teljesen kifejlődni. Ha már lakásunkat ellepték a bolhák, legalább a lárvák kifejlődését megpróbálhatjuk megakadályozni, amelyre tökéletes lehet a gyakori, bő, forró vízzel való felmosás is.

Szakemberek szerint a kereskedelemben kapható bolha irtószerek sem lehetnek mindig olyan hatékonyak, hogy egy jól elszaporodott inváziót meg tudjanak fékezni. Ilyen esetben, ha úgy érezzük, hogy a boltban vásárolt szerekkel nem tudjuk felvenni a harcot, érdemes szakképzett kártevőirtókat hívni, hogy bolhamentessé varázsolhassák lakásunkat.

Hogyan történik a szakszerű bolhairtás?

A szakszerű bolhairtás a legtöbb esetben valamilyen speciális irtószer permetezéssel zajlik, amely nem más, mint egy tartós hatású felületkezelés. Ha már nagyon el vannak szaporodva az apró vérszívók a lakásban, akkor lehetséges, hogy még ez a megoldás sem tudja majd őket teljes mértékben megállítani. Ilyen esetben szokták az úgynevezett hideg ködöt alkalmazni, mint kiegészítő műveletet. Az irtás ebben az esetben történhet porozó géppel is, amelyet elsősorban a nehezen elérhető helyeken szoktak alkalmazni (például padlásokon, pincékben). Irtás után azonban néhány dolgot az ott lakóknak is be kell majd tartaniuk annak érdekében, hogy a bolhák ne szaporodjanak újra el.

Hogyan kezeljük a házi kedvencünket bolhásodás ellen?

A lakás tisztán tartása akkor nem állítja meg a bolhákat, amikor azok már elszaporodnak benne, viszont megelőzésként mégis tehetünk néhány fontos dolgot az ügy érdekében. Ha a bolha a háziállatunk által terjedt el, nagyon fontos, hogy az állat bolhamentességéről is gondoskodjunk azért, hogy elkerüljük a visszafertőzést. Ilyenkor a háziállatot egy bolhairtó samponnal kell alaposan megfürdetni, ezután pedig a szakemberek különböző készítmények alkalmazását szokták ajánlani. Az állatokon történő bolhairtásra ma már rengeteg olyan irtószert tudunk vásárolni, amely nem káros házi kedvencünkre nézve. Ezután célszerű bolhairtó nyakörvet vennünk a kutyusunk vagy cicánk számára, hogy ezek után biztosan elkerüljék őt ezek a kellemetlen vérszívó paraziták. Próbáljuk meg a fekhelyet is gyakrabban kimosni, fertőtleníteni és tisztán tartani.

Nem csak a megfelelő irtás, hanem a megelőzés is fontos!

Amennyiben már nagyon elszaporodtak a lakásunkban a bolhák, sokszor ajánlani szokták, hogy az irtást különböző fejlődés gátló adalékanyagokkal is vegyítsék. Így nem csak kifejlett lárvák ellen lehet hatásos, de a még kicsi bolhaimágók ellen is felveszi a harcot. Mivel a bolha populáció akár 90{b67cab82055e10dc89849071c78d925caef5fb6727e80b222baf6c63b47cb0e8}-a még lárva állapotban van, fontos, hogy az utánpótlás ellen is fellépjünk, hiszen ha ez elmarad, teljes irtás után is visszafertőződhet az egész lakás. Az irtás után különösen oda kell figyelnünk majd a rendszeres forró vizes felmosásra és a porszívózásra is, hiszen ezek segítségével is el tudjuk pusztítani a lerakott petéket.

Ne feledkezzünk meg ilyen esetben a porzsák tartalmának megsemmisítéséről sem, hiszen abból néhány héten belül kellemetlen meglepetés kelhet ki. A gyakori felmosásnál bevethetjük az ecetet, hiszen néhány néphiedelem szerint ezek a parányi kis ragadozók rendkívül érzékenyek az erőteljes szagára.

Hogyan szabadulhat a bolháktól?

Hívjon minket és segítünk