Beköszöntött az igazi meleg tavasz, hiszen a hetekben már országszerte 20 Celsius fokos hőmérsékletet tudtunk mérni délutánonként. Ez a gyors felmelegedés pedig sajnos igazán kedvez az invázió rovaroknak, kiváltképp a márványos poloskának. Aprócskák, büdösek, szinte mindent túlélnek, és még repülni is tudnak. Az Ázsiai márványpoloskával nem régóta találkozhatunk hazánkban, ám be kell látnunk, egyelőre nem igazán tudunk ellenük mit tenni.

Bevándorló rovarok, melyek megkeserítik az életünket

A biológusok szerint a tavaszi időszak mindig kedvez ezeknek az úgynevezett inváziós rovaroknak, melyek közé tartozik az ázsiai márványpoloska, a harlekinkatica, és egyre több, új -féle lepkefaj is. Ők néhány hét alatt képesek ellepni a falvakat, városokat, és igen nagy veszélyt tudnak jelenteni a veteményesekre is. A tavaszi meleg időjárás általában május elejéig szokott váratni magára, így tehát a különböző kártevők, és rovarok ilyenkor kezdenek csak el mozgolódni a téli időszak után. A szokatlan meleg miatt pedig a biológusok szerint sokkal hamarabb, sokkal több invázió rovar lepi el a városokat Magyarországon.

A szakemberek szerint ezekkel az inváziós rovarokkal szemben nem is igazán tudunk mit tenni, hiszen ami őket megöli, sok esetben veszélyt jelenthetnek a növényeinkre, állatainkra, vagy saját magunkra is. Kevés olyan természetes szer vagy módszer van jelenleg, mely valóban szembenéz a folyamatosan röpködő, igyekvő, büdös rovarokkal. Ezek az inváziós rovarok pedig néhány éve még egyáltalán nem is léteztek hazánkban, a márványpoloska például csak 2013 óta bosszant minket évről évre. Ezek a rovarok valójában nem is nálunk őshonosak, hanem más tájról érkeztek, valószínűleg kereskedelem útján. Ezek a különböző rovarok, bogarak, poloskák, és lepkék azonban hamar meg tudják keseríteni a mindennapjainkat.

A felmelegedés miatt évről évre egyre több az invázió rovar hazánkban

Évről évre egyre több hazánkban az ázsiai márványpoloska, mely sok ember számára idegesítő és gusztustalan. Sokan állítják azt, hogy ezeket az inváziós rovarokat valójában semmi nem tudja megállítani, hiszen -15 Celsius fokig gond nélkül minden időjárást át tudnak vészelni. Ebből kiindulva egyértelmű, hogy egy átlagos tél el sem tudja pusztítani ezeket a rovarokat. Apró résekbe, repedésekbe, vagy éppen otthonainkba elbújva könnyedén átvészelik a telet, és így a tavaszi felmelegedés után kezdenek el mozgolódni mindenfelé.

Gondolhatnánk esetleg arra, hogy ezeket az inváziós rovarokat talán a fecskék meg tudják állítani, ám sajnos úgy néz ki, egy fecske se eszi meg az ázsiai márványpoloskát, sem a harlekinkaticát. A legtöbb embert pedig azonnal a hideg rázza, ha meglátja, ahogy ez a gusztustalan, és büdös rovar éppen a frissen mosott, hófehér függönyön igyekszik végigsietni.

Hogyan próbálnak meg védekezni az emberek a poloska ellen?

Van, aki söprű segítségével próbálja őket kitessékelni, van, akinek van elég bátorsága ahhoz, hogy papírzsebkendő segítségével elkapja őket, és vagy a kukába dobja, vagy a WC-n húzza le őket, ám léteznek olyan emberek, akik az éjjelre felállított csapdákra esküdnek.

Mint sok más rovar, a poloskák sem tudnak ellenállni a különböző édes italoknak. Egyesek szerint ennek a tulajdonságuknak köszönhetően képesek vagyunk csapdát állítani esténként az ablakpárkányunkra számukra. Töltsünk meg egy befőttes üveget cukros vízzel, mely éjjel egyszerűen oda fogja csalogatni a poloskákat, melyek várhatóan hamar bele fognak fulladni ebbe a folyadékba. Néhány ilyen házi praktikát mindenképpen érdemes bevetni ellenük, hátha valamelyik tényleg hatásos lesz majd.

A rovarirtó szakember is csak a tüneti kezelést tudja elvégezni

Sok rovarirtó szakember is úgy tartja, csodát sajnos még ők sem tudnak tenni az invázió rovarok ellen, hiszen rettentő nehéz, szinte lehetelten megállítani őket. Ha azonban valóban elegünk van már ezekből a rovarokból, érdemes lehet őket felkeresni, hogy elvégezzenek egy kezelést a lakásunk külső felületén, mely pár hétig távol tartja majd a rovarokat az otthonainktól. A kezelések során alkalmazott vegyszerek azonban egyértelműen csupán tünteti kezelésre lehetnek jók. Fontos tudni, hogy a poloskák valójában nem a mi otthonunkba laknak, hanem az udvaron, vagy a környéken lévő bokrokon, és fákon.

Hozzánk csupán „kíváncsiságból” térnek be az ablakokon, és az ajtókon keresztül. Jó ötlet lehet így tavasszal felszerelni a nyílászárókra olyan erős szúnyoghálókat, mely talán megállíthatja a rovarokat, ám sokan sajnos panaszkodnak arra, hogy valahogy még ezen keresztül is be tudnak furakodni ezek a kellemetlenkedő betolakodók. Ilyenkor rovarirtó segítségére lehet szükségünk, aki a kezelés során vegyszerre permetezi le a nyílászáróink külső tokját, melynek köszönhetően talán kevesebb rovar fogja majd megközelíteni otthonunkat. Ennek a kezelésnek a hatása néhány hétig tart ki, ezután folyamatosan meg kell ismételni annak érdekében, hogy az inváziós rovarok ne jussanak be hozzánk.