Az ágyi poloska egy olyan vérszívó rovar, amely korábban a denevéreken élősködött, később azonban az emberek és a háziállatok vérére is rákapott. Őshazája a Közel-Kelet melegebb tájegységeire tehető, de egyedei ma már szinte a világ minden lakott részén megtalálhatók.

A legújabb kutatások szerint minimum 115 millió éve él a Földön, vagyis túlélte a dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida becsapódását is. A tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy a denevérek megjelenése előtt milyen gazdatesten táplálkozott.

Az ágyi poloska életmódja

A kifejlett poloska nem túlságosan nagy, csupán 6-7 milliméter hosszú. Éhesen lapos, jóllakottan azonban gömbölyded formát vesz fel. Mivel a csípése a vérbe juttatott érzéstelenítő miatt fájdalommentes, ezért a poloska zavartalanul lakomázhat. Jellemző, hogy a bőrön egymás mellett több szúrás nyom is található, a rovar ugyanis próbálgatással kutatja az ereket.

Nappal rejtőzködik, éjszaka pedig támad. Az áldozatra annak hő- és szén-dioxid kibocsátása nyomán talál rá. A felnőtt példányok fél évig is kibírhatják táplálék nélkül, de a fiatalabb egyedeknek még rengeteg energiára van szükségük. Az ágyi poloska még a mai napig meglepi a kutatókat, a vizsgálatok során ugyanis számos érdekes dolog került napvilágra:

  • a rovar egy étkezés során a testsúlyának háromszorosát tudja elfogyasztani
  • a több, mint 100 különféle ágyi poloska faj közül csupán kettő szívja az emberek vérét
  • ha megfelelő élelemhez jut, a poloska több, mint egy évig is élhet

Milyen jelek utalhatnak az ágyi poloska jelenlétére?

A csípés nyomok mellett egyéb árulkodó jelek is figyelmeztethetnek az ágyi poloska jelenlétére a lakásban. A peték annyira aprók, hogy nagyon nehéz észrevenni őket, a kis fekete pöttyök, vagyis a poloska ürülékei viszont már jobban láthatók. A lárvák levedlett, világosbarna bőre szintén árulkodó jel lehet.

Ezeket általában az ágyak környékén, a takarókon, párnákon kell keresni, illetve a lehetséges búvóhelyeknél. Mivel a poloska nem szeret nyilvánosan mutatkozni, a világosban mindig rejteket keres magának. Ilyenek lehetnek például az ágyak repedései, a szekrények apróbb zugai, és a festmények, faliképek mögötti részek, ahol a rovar háborítatlanul élhet.

Mit nem szabad tenni a felfedezésük után?

Sokan, ha poloskát találnak az otthonukban, azonnal elkezdenek pakolászni. Ugyanakkor az ágy, valamint néhány tárgy áthelyezése nem oldja meg a problémát. Ha a poloska búvóhelye veszélybe kerül, máshol keres magának menedéket a szobában. Ráadásul az el nem pusztított petékből is hamarosan új egyedek kelnek ki. Mivel a poloska akár fél évig is elél vér nélkül, a ruhák bezsákolása sem hatékony módszer. Természetesen a poloskákat nem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért az irtást minél hamarabb meg kell kezdeni.

Hatékony módszerek az ágyi poloska ellen

A házi módszerek közül a leghatásosabb a vegyi áru boltokban is beszerezhető irtó szer. Erről azonban tudni kell, hogy egyetlen kezelés még nem hozhatja meg a várt sikert. A szerrel minden olyan területet át kell permetezni, ahol a poloska meghúzhatja magát. A szétszerelhető ágyakat például érdemes darabokra szedni, mert a nehezen hozzáférhető résekben könnyen biztonságot találhat magának a rovar.

A műveletet két hét múlva ismételni szükséges. A poloska kiirtása azonban gyakran csak többszöri próbálkozásra sikeres, így mindenképpen érdemes rovarirtó-szakemberrel konzultálni!