Vásároltunk egy használt fotelt, esetleg ágyat, majd arra leszünk figyelmesek hogy néhány napon belül rengeteg csípés éktelenkedik az egész család testén? Nagy valószínűséggel vásárlás során sikerült begyűjtenünk néhány ágyi poloskát, akik láthatóan jól érzik magunkat nálunk. Az ágyi poloskát népies nevén ágyas poloska, palacka, házi poloska illetve ágypoloskaként is szokták emlegetni. Nem egy új keletű dolog, de az elmúlt néhány évben igazán sok gondot tud okozni az emberek számára, hiszen gyorsan szaporodik, és úgy képes befészkelni magát otthonainkba, hogy eleinte nem is tudunk jelenlétükről.

Meglehetősen jól alkalmazkodik az ágyi poloska a környezetéhez

Az ágyi poloska egy igen elterjedt vérszívó, mely szó szerint a mi ágyunkba érzi jól magát. Kutatók szerint ez a kártevő már az ősembert is gyötörte a barlangok mélyén. Ezután pedig velünk együtt civilizálódott, és az évtizedek során megfigyelhetően alkalmazkodott az életünkhöz.  Nem csak rengeteg kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő, de jelenléte igen komoly pszichés traumákat is képes okozni. Mivel rendkívül rejtett életmódot folytat, a legtöbb esetben jelenlétéről csak akkor szerezhetünk tudomást, mikor egyik reggelre úgy ébredünk, hogy tele vagyunk aprócska csípésekkel.

Az ágyi poloska életmódjában fő szerepet képez a rejtőzködés, melyet még testalkata is elősegít. Napközben mindig eldugott helyeken bújik meg, és alig várja, hogy éjjel időszakosan elinduljon táplálék után. Csípése eleinte talán fájdalommentesnek is nevezhető. Ezek a csípések pedig a legtöbbször az alvó embert, a takaróval nem fedett testrészeken tarkítja ki reggelre. Gyakran nyakon, felkaron, lábszáron, és bokatájékon találhatjuk meg az ágyi poloska csípéseit, melyet kis méretű piros folt jellemez, majd egyre erősebb viszkető érzést vált ki az illetőből. Ezután pedig a csípéseken kis hólyagok is kialakulhatnak, melyek hasonlóan néznek ki, mint a csalán-kiütés.

Hogy néz ki az ágyi poloska?

Az ágyi poloska igen aprócska, 4-8 mm hosszúságú, rozsdabarna színű, szárny nélküli, szipókás rovar. Lábain található karmoknak, és aprócska tapadókorongoknak köszönhetően szinte akárhova el tud jutni. Az nőstény élete során naponta 2-3 petét is képes lerakni, melyeket a biztonságos búvóhelyére tapassza. Ezek az aprócska lárvák már 10 nap elteltével ki is kelnek, és élelemkutatás céljából el is indulnak portyázni. Erre a kártevőre jellemző, hogy kerüli a fényt, így nappal soha nem találkozhatunk vele, hiszen a bútorok illeszkedéseibe, repedéseibe húzza meg magát. Sok esetben a csípések felfedezése után az egész lakást felforgatva se találjuk meg őket, csak a maguk után hagyott ürüléküket, és lárvabőrükből lehetünk biztosak abban, hogy velük állunk szemben.

A poloskairtás egy szakember számára is komoly munka lehet, sokak szerint egy zsúfolt apró lakásban irtásuk szinte lehetetlen. Az ágyi poloska nevével ellentétben természetesen nem csak az ágyban bújik meg. Rejtőzködhet még különböző bútorokban, sőt könyvekben is. Mivel szívesen vándorol, gyakran megbújik a képkeretek, függönytartók, illetve a csillárok felfüggesztési helyeinél is, vagy akár az ablakperem aprócska réseinél. Irtásuk során elsősorban ezekre a búvóhelyekre kell fokozottan nagy ügyet vetni, ám még így sem egyszerű tőlük megszabadulni. Ezek az aprócska rovarok legszívesebben az emberi vér szívásával táplálkoznak, ám éhezés esetén beérik az állatok vérével is. Nem szereti, és kerüli a nedves, nyirkos területeket, így a konyha, és a fürdőszoba helységeiben csak hatalmas fertőzöttség esetében kell irtást végezni.

Milyen módszerrel tudunk megszabadulni tőlük?

Az ágyi poloskát gyakorlatilag mi magunk is hazavihetjük egy fertőzött ruhadarabbal, vagy tárggyal. Egy nagyobb lakótömbben gyakran előfordul, hogy az ágyi poloska lakásról-lakásra terjed, hiszen képes közlekedni az aprócska réseken keresztül, vagy akár a fűtőcsövek hézagjai mentén. A néphiedelemmel ellentétben rendkívül jól tud alkalmazkodni a környezetéhez, tehát tökéletesen eléldegél egy makulátlan tisztasággal rendelkező, fertőtlenítőszer szagú lakásban is. Szakemberek szerint a megjelenése, illetve szaporodása egyáltalán nincs összefüggésben a lakás tisztaságával és higiéniai körülményeivel. Ám azt érdemes tudni, hogy a lakás túlzsúfoltsága sok esetben megnehezíti a felismerését, illetve szinte lehetetlenné teszi az irtók munkáját is.

A szabad forgalmú, boltok polcain fellelhető rovarirtó szerek is hat az ágyi poloska idegrendszerére, ám a legtöbb esetben ezzel mégsem érjük el a teljes eredményt. Szakértők szerint ugyanis ezek a kártevők sokkal nehezebben irthatók ki, mint a többi rovar. Szakszerű kezelés során sem biztos hogy búcsút mondhatunk az első alkalom után, hiszen sok esetben még a kártevőirtók számára is meg kell ismételni a folyamatokat. Ilyenkor igen nagy mennyiségű irtószer kerül azokra a tipikus búvóhelyekre, ahol nem csak a kifejlett rovarokat, de akár a lárváikat is el tudja pusztítani.