A nyár közeledtével egyre nehezebb megállapítanunk csípéseink eredetét. Alábbi cikkünkben ebben próbálunk segítségükre lenni.

Hogy néz ki a csípés?

Hogyan állapíthatom meg csípésem okozóját?

A foltok kinézetben nagyon hasonlítanak. Célszerű a körülményeket megvizsgálni, ugyanis ezek szerteágazóak lehetnek.

Nézzük a 7 legfontosabb tényezőt:

  1. Testtáj: Ha leginkább boka, vádli, térd körüli testtájon jelenik meg, akkor valószínűsíthetjük, hogy bolha csípésről van szó. Ha nyakon, háton, derékon, karokon, tehát a takaró alól kilógó részeken jelenik meg, akkor lehet ágyi poloska vagy szúnyog. Az ágyi poloska csípése erősebben viszkető, fájó és csúnyábban sebesedik ki, mint a szúnyog csípés.
  1. Háziállat: Ha van a lakásban vagy az udvaron háziállat, valószínűsíthető, hogy bolhával fertőzött a lakóhelyünk. Állatunkat bolha cseppel és bolha nyakörvvel kell védeni minden esetben. Nem elég csak az állatot kezelni, fekvőhelyüket is bolhamentesíteni kell.
  2. Nyaralás: Egy nyaralás alkalmával könnyen hazavihetünk magunkkal ágyi poloskát. Ez nem feltétlenül derül ki azonnal, a csípések az üdülés után pár héttel is megjelenhetnek.
  3. Munkahely: Munkahelyünket is figyelemmel kell kísérni, hogyha van közös pihenőhelyiség(Őrszoba, kórházi pihenő). Az ágyi poloskát ebben az esetben nagyon könnyen haza lehet vinni.
  4. A rovar kinézete: A poloska barnás, vöröses barnás színezetű, rejtett életmódú rovar. Kedvenc rejtekhelyei az ágy körüli részek. A szúnyog hangjáról és kinézetéről is könnyen felismerhető. Ha hetek elteltével egyre több csípés jelenik meg, akkor valószínűsíthető, hogy poloska költözött életterünkbe. A bolha rettentően pici rovar. Ha el szeretnénk kapni, kiugrik a kezünkből.
  5. A csípés megjelenése: Ha reggelre jelenik meg a csípés, akkor a támadás inkább éjszakára tehető. Az ágyi poloska éjszaka indul táplálékszerző körútra, csípései reggelre jelennek meg. A bolha csípése a nap bármelyik szakában keletkezhet.
  6. Nyomok: Ha a falon, ágykereten, matracon vérpöttyök vagy fekete foltok jelennek meg, akkor ezek ágyi poloskára utalnak.

Tuti recept ágyi poloska távol tartására

Amire szükség lesz:

  • Levendula olaj
  • Citronella olaj
  • Borsmenta olaj

Keverj össze 10 csepp levendula olajat 3 csepp borsmenta olajjal és 5 csepp citronella olajjal. Ebbe a keverékbe áztass be vattapamacsot. Helyezd el a vattapamacsokat a hálószoba különböző pontjain. Ha a fertőzöttség már biztosan megjelent, ne kezdj önállóan irtani. Ezzel csak elhúzódik a folyamat, de nem fog megszűnni teljesen. Célszerű szakembert keresni az irtás sikeressége érdekében. Ha kérdéseid vannak a csípések eredetével kapcsolatban, hívd telefonos ügyfélszolgálatunkat!